Reclamă

Începând cu anul 2023, statul a introdus o nouă indemnizație pentru anumite categorii de pensionari. Scopul este de a crește veniturile oamenilor, în contextul creșterii colosale a prețurilor și scăderii puterii de cumpărare. 

Mai exact, pensionarii cu invaliditate încadrați în gradul I vor primi, pe lângă pensie, și o indemnizație de însoțitor. Această măsură vine ca urmare a măririi punctului de pensie începând cu luna ianuarie.  

Conform legii, valoarea indemnizației pentru însoțitor este de 80% din valoarea unui punct de pensie. Odată cu creșterea punctului de pensie la 1.785 de lei începând cu 1 ianuarie 2023, valoarea indemnizației pentru însoțitor a ajuns la 1.428 de lei în acest an, conform avocatnet.ro.  

1.400 de lei de la stat pentru acești români

Banii pentru această indemnizație provin din bugetul de stat, iar în cazul în care pensionarii încadrați în gradul I de invaliditate beneficiază de pensie de invaliditate în mai multe sisteme de asigurări sociale, indemnizația pentru însoțitor este acordată de ultimul sistem în care aceștia au fost asigurați. 

Pensia de invaliditate este acordată persoanelor care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă din cauza accidentelor de muncă sau a bolilor profesionale, dar și din cauza altor boli și accidente care nu au legătură cu munca. Persoanele interesate de această pensie trebuie să depună o cerere la casele de pensii, însoțită de documente medicale și de alte acte relevante. 

Începând cu anul 2023, statul a introdus o nouă indemnizație pentru anumite categorii de pensionari. Scopul este de a crește veniturile oamenilor, în contextul creșterii colosale a prețurilor și scăderii puterii de cumpărare. 

Care sunt condițiile

Pentru a evalua capacitatea de muncă a solicitantului, cererea și documentele medicale trebuie depuse la cabinetul de expertiză medicală din cadrul casei teritoriale de pensii competente, în funcție de domiciliul solicitantului.  

Pensionarii cu invaliditate sunt supuși revizuirii medicale periodice, în funcție de afecțiune, la intervale cuprinse între un an și trei ani, până la împlinirea vârstei standard de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurărilor sociale. 

La data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă. Indemnizația pentru însoțitor acordată pensionarilor de invaliditate gradul I se menține și pe durata acordării pensiei pentru limita de vârstă. 


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro