Cele două cutremure devastatoare care au răpus sud estul Turciei au lăsat în urmă o catastrofă uriașă. La aproape două săptămâni de la dezastru, locul arată în continuare ca după un război. Bilanțul deceselor este unul extrem de dureros. După ce au fost scoase de sub dărâmături zeci de mii de trupuri, autoritățile se tem acum de izbucnirea unei epidemii de holeră în zonă. De altfel, se fac calcule și se trasează planul de acțiune pentru reconstruirea a peste 1 milion de locuințe pentru cei rămași pe drumuri.
Bilanțul deceselor a ajuns la 46.000
Conform datelor oficiale, peste 46.000 de trupuri neînsuflețite au fost scoase de sub dărâmături. Aceste cifre vor crește cel mai probabil pe măsură ce zona va fi curățată de autorități. Dintre mormanele de moloz au fost se asemenea salvate numeroase persoane după ce în zonă au acționat echipe din Turcia, dar și din statele vecine. Inclusiv România a întins o mână de ajutor într-un astfel de moment tragic.
În urma cutremurelor din Turcia si Siria au fost distruse complet peste 345.000 de apartamente. Astfel, numeroși supraviețuitori au rămas fără un acoperiș deasupra capului.
O soluție de moment pentru aceștia a fost găsită cu sprijinul emirului din Qatar. Acesta a donat 1000 de locuințe de tip container pentru sinistrații din Turcia. De altfel, mulți supraviețuitori sunt încă internați în spitale. Astfel că, după ce vor ieși, autoritățile trebuie să le ofere un nou cămin.
Comorbiditatea mare din Turcia a ridicat ipoteza izbucnirii unei epidemii de holeră. Mai ales având în vedere faptul că sub dărâmături se află în continuare cadavre. Autoritățile din Turcia se așteaptă izbucnirea unor posibile focare în acest sens. Astfel, misiunile de refacere a zonei ar putea dura mai mult decât este anticipat. De altfel, în zonă mai sunt încă numeroși salvatori din alte state ale lumii care au întins Turciei o mână de ajutor, inclusiv România.