Reclamă

Cu siguranță suntem preocupați de numeroase evenimente care vin ca un tăvălug peste omenire în zilele noastre. Pandemia, războiul, cutremurele, obiectele neidentificate apărute recent pe cer, toate ridică semne de întrebare care nu ne dau pace. Dincolo de ele însă, există și alte probleme mai puțin palpabile pe care le avem însă care duc spre aceleași consecințe: diminuarea populației. Două dintre ele, aflate în strânsă legătură sunt creșterea ratei de divorț și scăderea absolut alarmantă a nașterilor. Acestea sunt alte două aspecte ale prezentului care ar trebui să ne îngrijoreze.

România a fost cotată în topul european care indică divorțurile.

În ultimii 30 de ani, divorțurile au crescut cu 75%

Românii pun preț pe stabilitatea financiară, iar pentru a o obține sunt deseori pregătiți să sacrifice alte aspecte ale vieții. Este concluzia multor psihologi care au oferit consiliere de cuplu. Aceasta ar putea fi una dintre explicațiile plauzibile legate de ceea ce se întâmplă cu divorțurile în familiile din România, de 33 de ani încoace.

Pe larg, statisticile arată că din întreaga Europă, relațiile de cuplu care îi vizează pe români au cea mai scurtă durată, respectiv de 9 ani. Tot mai puține cupluri reușesc se pare să treacă de acest prag al vieții împreună.

Datele INS reflectă ideea că din anul 2019, unul din patru mariaje se încheie la tribunal.  Imediat după Revoluție, românii nu ajungeau atât de rapid la separare. Astfel, doar una din șase căsnicii era destrămată pe cale legală.

Pandemia, responsabilă pentru creșterea ratei divorțurilor

Ultimii trei ani de pandemie și restricții au creat schimbări ireversibile pe multe planuri. Unele dintre acestea sunt legate de relațiile interumane. Drept dovadă,  în primul an de pandemie, conform datelor oficiale a fost înaintat un divorț la fiecare 3,5 căsătorii. Mai concret, rata de divorțuri a crescut  la 28,5% în 2020. Totul în timp ce în 1990 aceasta era de 16%.

În 2021, al doilea an de pandemie, peste 23.000 de familii s-au destrămat la tribunal.

„Această pandemie a ajutat de multe ori cuplurile să vadă cum este pentru cei care au fost separați și cum este acum să trăiască împreună dacă au fost separați”, afirma un psihoterapeut.

Femeile, primele care înaintează divorțul

Statisticile arată că primele decise să încheie un mariaj nereușit sunt femeile. De cele mai multe ori motivele invocate rămân nepotrivirea de caracter și infidelitatea.

Chiar dacă în zilele noastre există pași premergători divorțului care deseori pot anula ruptura legală, puțini români optează pentru ele. Terapia de cuplu are o rată de succes destul de mare, însă puțini parteneri de cuplu doresc să apeleze la un specialist pentru a-și salva mariajul.

Natalitatea în scădere îngrijorătoare

Evident, cele două aspecte ale vieții sunt în strânsă legătură. Numărul familiilor destrămate fiind în creștere, tot mai puțini copii se nasc în țara noastră.

Datele oficiale arată de-a dreptul alarmant. De la o lună la alta, scăderile sunt enorme. În luna Noiembrie a anului trecut au venit pe lume cu două mii de copii mai puțin față de luna Octombrie 2022. Conform statisticilor, cifrele care arata nașterile au ajuns la minimul din ultimii 134 de ani.

Mulți oficiali sunt de părere că tinerii nu sunt încurajați să își formeze familii și să facă ulterior copii. De altfel, nivelul de trai este deseori descurajator pentru acestia. Numeroși tineri preferă să se focuseze pe carieră dar și pe a-si crea o stabilitate financiară. Întemeierea unei familii și implicit copiii ajuns pe ultimele locuri în lista de priorități ale acestora.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro