Reclamă

Vești bune pentru milioane de pensionari! Guvernul condus de Nicolae Ciucă a luat o decizie oficială. Executivul a aprobat, recent, restituirea contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate reținute ilegal în anul 2022 pentru pensiile de peste 4.000 de lei.  

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a făcut anunțul mult așteptat de milioane de pensionari 

Se dau banii înapoi! Cine sunt pensionarii care vor beneficia de măsură

„Guvernul a realizat ordonanța de urgență pentru a restitui contribuțiile de asigurări sociale de sănătate reținute pentru pensiile ce depășesc 4.000 de lei. Este vorba de o restituire din oficiu pentru sumele reținute în cursul anului 2022”, a declarat Cărbunaru. 

Potrivit oficialului, banii vor fi restituiți într-un interval asemănător cu cel în care a avut loc reținerea acestor contribuții, mai clar, într-un an de zile. Dan Cărbunaru mai spune că sumele reținute ilegal, vor fi restituire în tranșe lunare în perioada 1 martie 2023- 28 februarie 2024, după ce se va recalcula venitul impozabil lunar corespunzător lunilor pentru care se efectuează restituirea. 

Informații importante pentru acești pensionari

Procedura de plată eșalonată se aplică și în privința plății sumelor prevăzute prin hotărârile judecătorești devenite executorii în perioada 28.12.2022 și 1.03.2023. Dispozițiile se aplică și sumelor reținute din pensiile private și din pensiile facultative, pentru partea care depășește suma de 4.000 de lei. 

Vestea dimineții pentru milioane de pensionari! Vor primi bani în plus la pensie de la 1 martie 2023

„Prin excepție, sumele reținute din veniturile din pensii cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate, de la data de 1.01.2022 până la 27.12.2022 inclusiv, nu se restituie persoanelor ale căror drepturi de pensie au fost stabilite și indexate cu aplicarea art. 60 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, respectiv persoanelor ale căror drepturi de pensie de serviciu au fost stabilite în baza legilor cu caracter special, care au intra sub incidența OUG nr. 59/2017 privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și cărora, în urma reținerii acestor sume, nu le-au fost diminuate cuantumurile nete ale pensiei aflate în plată în anul 2022”, a mai precizat Guvernul.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro