Reclamă

Dragobete este o sărbătoare tradițională românească ce are loc în fiecare an pe data de 24 februarie. Este considerată o sărbătoare a iubirii și a sănătății. Mai este asociată cu începutul primăverii și cu renașterea naturii.

În tradiția românească, Dragobete era considerat zeul iubirii. El era echivalentul lui Cupidon din mitologia romană. Dragobete era caracterizat ca fiind un tânăr frumos și plin de viață, îmbrăcat în haine strălucitoare și cu o coroană de flori pe cap. Se spune că Dragobetele a fost cel care a învățat oamenii să iubească și să aibă grijă unii de alții.

Semnificația sărbătorii „Dragobete”

Sursa: Social media

În ziua de Dragobete, tinerii și nu numai, se strângeau în grupuri pentru a petrece împreună și a se îndrăgosti. Era o ocazie pentru băieți să își declare dragostea pentru fetele pe care le plăceau, dar și pentru fete să își arate afecțiunea față de băieții pe care îi admirau în secret. De asemenea, se spune că cei care se sărută în ziua de Dragobete vor avea o relație fericită și împlinită.

În unele zone ale țării, în ziua de Dragobete, băieții își oferă fetelor mici cadouri, cum ar fi mărțișoare, simboluri ale primăverii și ale dragostei. Acestea sunt confecționate din două fire împletite, unul alb și unul roșu. Sunt purtate la gât sau la încheietura mâinii în prima lună a primăverii.

În tradiția românească, Dragobete era și o zi importantă pentru sănătate. Se credea că cei care se plimbau desculți pe iarbă în ziua de Dragobete vor fi sănătoși tot anul. Cei care își spălau fața cu zăpadă topită dintr-un râu curgător aveau o piele frumoasă și sănătoasă. De asemenea, se spune că cei care mănâncă usturoi în ziua de Dragobete vor fi protejați de boli și de spiritele rele.

Deși sărbătoarea Dragobetelui și-a cam pierdut din importanță în ultimele decenii, ea a început să fie din ce în ce mai populară în rândul tinerilor, care își doresc să păstreze vie tradiția și sărbătorile românești. În multe zone rurale din România, oamenii încă mai sărbătoresc Dragobetele cu mici petreceri în aer liber, cu muzică, dans și tradiții locale.


Reclamă

Share.

Sunt Sebastian și încă de mic visam să învăț tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar acum, zic eu, sunt pregătit să vă aduc cele mai prospete știri din domenii diverse.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro