Reclamă

În sezonul rece, oamenii se confruntă cu virusuri, răceli, viroze, gripe și tot felul de virusuri nou apărute. Din păcate, multe persoane preferă să se trateze acasă, după ureche, apelând la tot felul de medicamente, fără a consulta părerea unui specialist. Acest lucru le pune viața în pericol.   

Medicii trag un semnal puternic de alarmă pentru persoanele care își administrează tratamente pentru răceală sau gripă, fără a cere părerea specialiștilor. Un comitet al Agenției Europene pentru Medicamente a anunțat, vinerea trecută, că a început o analiză a medicamentelor decongestionate pentru răceală și gripă care conțin pseudoefedrină.  

Medicamentele care pot face mult rău organismului

S-a luat această decizie în urma unor rapoarte privind afecțiuni care afectează vasele de sânge din creier la unii pacienți care au luat aceste medicamente. Pe site-ul instituției se trage un semnal puternic de alarmă, care ar trebui să îi pună pe gânduri pe oamenii care aleg să se trateze singuri.  

„Medicamentele care conțin pseudoefedrină prezintă un risc cunoscut de evenimente ischemice cardiovasculare și cerebrovasculare (efecte secundare care implică ischemie la nivelul inimii și creierului), inclusiv accident vascular cerebral și atac de cord”, se arată pe site-ul EMA.   

Pseudoefedrina se utilizează singur sau în combinație cu alte medicamente. Acest medicament este folosit pentru tratarea nasului înfundat din cauza răcelii, gripei sau alergiilor. Este foarte important ca tratamentul să fie oprit după 7 zile. În caz contrar, riscul de a dezvolta complicații crește.  

Semnal puternic de alarmă! Care sunt cele mai periculoase tratamente pentru răceală: Pot provoca atac cerebral!
Social media

Blochează vasele de sânge ale inimii

„Acționează pe vasele mici prin blocarea vaselor inimii, coronarelor, sau atac vascular cerebral, ischemic în special, prin blocarea vaselor de sânge la nivelul creierului”, a explicat toxicologul Marius Chipurici, conform Antena 3.  

Chiar dacă oricine poate cumpăra pastile cu pseudoefedrină, fiindcă nu este nevoie de rețetă, EMA recomandă consultarea cu un medic, înainte de a ne administra acest medicament. El este cel în măsură să prescrie dozele și durata tratamentului.  

Medicamentele care desfundă nasul sunt cele care au cea mai mare concentrație de pseudoefedrină. Toxicologii spun că un singur comprimat poate oferi o doză prea mare pentru organismul uman.  

În anul 2021, la noi în țară, s-au vândut fără rețetă 250 de milioane de cutii de medicamente. 


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro