Când toamna și iarna sosesc după lunile însorite de vară și corpul nostru trece prin transformări. Lipsa luminii soarelui poate avea o influență negativă asupra proceselor din corpul nostru. Destul de mulți oameni suferă de deficit de vitamina D în timpul lunilor de toamnă și iarnă.
Există simptome care pot indica o deficiență a acestei vitamine, iar în acest articol descoperiți care sunt semnele.
De ce este importantă vitamina D?
Vitamina D are mai multe funcții în organism. În primul rând, se asigură că, calciul, din alimente este eliberat din intestine și depozitat în oase. De asemenea, vitamina D poate susține sistemul imunitar.
Care sunt cauzele deficitului de vitamina D?
Vitamina D este una dintre substanțele pe care organismul le poate absorbi doar într-o măsură limitată prin alimente. Chiar dacă cineva ar mânca ouă, pește sau ciuperci din abundență, necesarul de vitamina D al organismului uman ar putea fi acoperit doar în proporție de 20 %. Lumina soarelui este esențială pentru producerea de vitamina D.
Consecințele posibile ale unei deficiențe de vitamina D pot fi:
Schimbări de dispoziție
Vă simțiți uneori trist și lipsit de energie? Atunci ar trebui să vă faceți urgent un test pentru a vedea dacă aveți o deficiență de vitamina D. Acest lucru se datorează faptului că vitamina ajută la menținerea constantă a nivelului de serotonină din creier. Serotonina este considerată „hormonul fericirii”, iar dacă nivelul său scade, acest lucru îți va afecta starea de spirit. Dacă deficitul de vitamine este permanent, schimbările de dispoziție pot culmina chiar cu depresia.
Boli respiratorii
Nu doar vitamina C susține sistemul imunitar, ci și vitamina D. Oamenii de știință din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății au descoperit că vitamina D poate proteja și împotriva infecțiilor respiratorii. Dacă organismului îi lipsește această vitamină, aceasta poate duce la mai multe răceli și infecții. Dacă vă îmbolnăviți des, nu ar trebui să luați doar o tabletă de vitamina C, ci și să vă verificați conținutul de vitamina D din sânge.
Căderea părului
Vitamina D este implicată, printre altele, în formarea cheratinei. Această proteină, la rândul ei, este responsabilă pentru a da rezistență fibrelor de păr. În cazul în care lipsește vitamina D, poate apărea căderea părului.