Viața și modul în care aceasta poate fi prelungită a reprezentat mereu o preocupare pentru om. De altfel știința a mers până într-acolo încât a fost elaborată o disciplină care studiază aspectele îmbătrânirii, dar și modul lor de prelungire. Aceasta poartă denumirea de gerontologie, fiind la pachet cu geriatria. Dincolo de limitele științei însă, prelungirea vieții are legătură cu aspectele reale, umane, palpabile ale vieții pe care omul ș-i construiește. Cel puțin asta arată un studiu elaborat pe o durată imensă, respectiv 85 de ani.
Timp de 85 de ani a fost studiată fericirea omului, ca impact asupra unei vieți îndelungate
O echipă de cercetători de la Harvard a realizat o amplă analiză legată de calitatea vieții umane. Totul în strânsă legătură cu o viață îndelungată, la care se pare că oricine poate ajunge. La baza ei însă ar sta dincolo de aspectele ce țin de sănătatea fizică, cele mentale.
Studiul a vizat traiul a 724 de participanți cărora le-au fost analizate emoțiile, complexele, fricile, anxietățile. Definitoriu, toate au reliefat că stările de bucurie și împlinire merg mână în mână cu viața lungă. Pentru a le dobândi însă, ne place să credem sau nu, avem nevoie de cei din jurul nostru. Altfel spus, nu vom reuși să găsim fericirea, implicit să ne prelungim viața decât dacă ne dăm voie să avem o legătură cu cei care ne înconjoară. Așadar, studiul a scos la iveală că:
Abilitatea de a lega conexiuni interpersonale ne prelungește viața
În mod cert dacă am primi întrebarea legată de ceea ce ne împlinește și ne aduce fericire, multe dintre răspunsuri ar viza banii, cariera, avuțiile, prestanța, călătoriile, etc. Studiul cercetătorilor de la Harvard întins pe o durată de 85 de ani reliefează altceva. Suntem mulțumiți și împăcați cu noi înșine dacă avem legături trainice cu cei din jur. Dacă avem implicarea de a construi conexiuni în care ne putem da frâu liber personalității.
Experții numesc acest exercițiu al firii „social fitness”. Se referă astfel la relațiile oneste, de calitate pe care reușim să le avem.Deschiderea permanentă la a învăța ne prelungește viața. O arată studiul cercetătorilor de la Harvard care a durat 85 de ani.
Dacă până acum zicala „cât trăiești înveți” părea una uzuală, din popor, cercetătorii de la Harvard o întăresc. Concluzia lor după cei 85 de ani de studiu este că dacă învățăm în mod constant, ne prelungim viața. Evident, pentru acest lucru trebuie să existe deschidere, dorință. Se recomandă să îți alegi domeniul care te atrage cel mai mult pentru a acumula informații noi în mod permanent.
Încredere în propriile forțe
Cu siguranță pare bizară asocierea acestui aspect cu o viață îndelungată. Cercetătorii de la Harvard sunt însă convinși că dintre subiecții care au trăit cu o stimă de sine și o încredere ridicată au trăit mai mult.
Capacitatea de a nu te lăsa afectat de șocurile emoționale
Studiul a analizat modul în care subiecții au reacționat atunci când au primit un apel de urgență în mijlocul nopții. Pare greu de crezut însă modul în care lucrăm cu propriul psihic și cu emoțiile, ne ajută să trăim mai mult.
Relațiile amoroase, distracția și relaxarea
Într-un prezent în care timpul a devenit un adevărat dușman pentru om, este tot mai dificil să aloci o parte din el relaxării sau distracției. Studiul arată că oamenii își folosesc timpul pentru a face bani și tot mai puțin pentru propria împlinire, pentru momente de relaxare.
De altfel, relațiile intime ne completează anii pe pământ. Oamenii care trăiesc în relații împlinite sunt sănătoși emoțional, astfel că au o viață îndelungată și liniștită.
Concluziile experților de la Harvard care au studiat 85 de ani fericirea și modul în care viața poate fi prelungită privesc cu siguranță viața simplă, în armonie cu noi înșine și cu cei din jur. În mod cert într-un asemenea prezent tumultuos ca cel pe care îl trăim este tot mai dificil ca acestea să fie atinse.