La începutul acestei săptămâni, întreaga lume era zguduită de o veste teribilă. Un cutremur cu magnitudinea de 7,9 a răpus în Turcia și Siria, blocuri întregi,răpind numeroase vieți omenești. Seismul a avut loc în jurul orei 4 dimineața, iar echipe de salvare s-au mobilizat pentru a-i ajuta pe cei la nevoie. Când au început însă să fie numărați primii morți și câțiva supraviețuitori scoși dintre dărâmături, Turcia și Siria erau zguduite din nou. De întâmpla în jurul orei 12, câteva ore mai târziu după primul cutremur. Acesta din urmă a avut o magnitudine aproape la fel de mare, 7,8.
Bilanțul deceselor din Turcia a crescut de la o oră la alta
Cutremurele care au zguduit două țări și au răpus la pământ zeci de mii de locuințe, răpind totodată vieți omenești au avut loc pe 6 Februarie. Ziua va rămâne pentru totdeauna una neagră în calendar. Ca o datorie în fața celor peste 23.700 de morți în urma dezastrului natural.
Bilanțul deceselor a crescut constant din ziua fatidică, ajungând-se astăzi, după zeci de ore de căutări printre ruine la o astfel de cifră. Un adevărat „genocid” natural care a lăsat sute de copii fără părinți și fără un nume. Mame și tați fără copii, bătrâni fără agoniseală.
Imaginile durerii din Turcia și Siria au circulat în aceste zile în mediul online șocând o lume întreagă. Tați care și-au păzit copiii morți printre ruine, un bebeluș născut în maldărele de beton, fără ca mama lui să apuce vreodată să îl vadă.
O altă imagine a durerii a fost cea a identificării unui bebeluș de 10 luni printre dărâmături după mai bine de 48 de ore de la declanșarea seismelor. Un fel de Apocalipsă trăită pe viu de cetățenii celor două țări.
Salvatori din toată lumea s-au mobilizat pentru Turcia și Siria
După cele două cutremure, o lume întreagă și-a dat mâna pentru a veni în sprijinul celor două țări. Astfel, Aeroportul din Instabul a devenit din 6 Februarie neîncăpător pentru sutele de salvatori care au ajuns în zona Gaziantep pentru a căuta supraviețuitori. Dintre ruine, fiecare strigăt de ajutor a fost privit ca pe o adevărată speranță. Salvatorii săpau cu ajutorul utilajelor, dar și fizic, cu mâinile goale. Din când în când, utilajele erau oprite pentru ca nu cumva vreun strigăt de ajutor să nu fie auzit.
Peste 300 de experți în dezastre naturale au ajuns în Turcia din 7 Februarie, iar de atunci nimeni nu s-a oprit din căutări. Deși speranțele au fost tot mai puține, mai ales după zeci de ore de căutări, totuși, au mai fost salvate vieți omenești. Tineri, copii, adulți și chiar animale de companie au primit o a doua șansă la viață.
România implicată în operațiunile de salvare
Echipele de salvatori din România au ajuns în Turcia imediat după calamitate. Românii au reușit să scoată dintre dărâmături inclusiv familii întregi cu copii.
Echipele de salvatori din România au ajuns în Turcia imediat după calamitate. Românii au reușit să scoată dintre dărâmături inclusiv familii întregi cu copii. De altfel, acesta nu este singurul ajutor pe care țara noastră l-a oferit Turciei. Ambasada Turciei în România a deschis rapid donațiile în acest sens. Astfel, spre zonele afectate din Turcia pleacă atât ajutor financiar cât și alimente, consumabile, îmbrăcăminte, etc.
Pământul brăzdat de o falie lăsată în urmă de seism
Dezastrul natural de o amploare uriașă a lăsat în urnă dincolo de dărâmături, un fenomen straniu. Cele două cutremure au avut peste 1500 de replici, de mică intensitate.
În urma acestora, în zona de sud este a Turciei și în Siria, o crăpătură uriașă marchează locul în care valul seismic a lovit. Imaginile filmate cu drona ilustrează un fenomen care îi pun în dificultate la capitolul știință, inclusiv pe experți.