Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie este unul dintre sfinții cei mai cunoscuți din Biserica Ortodoxă. El a trăit în secolul al III-lea, în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor în timpul împăratului roman Dioclețian.
Sfântul Haralambie era originar din Efes și era cunoscut pentru credința sa puternică în Hristos. Așa cum se spune în tradiția bisericească, el a refuzat să se închine idolilor și să renunțe la credința sa creștină, chiar și sub amenințarea cu moartea.
Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie
Ca urmare a acestui refuz, Sfântul Haralambie a fost arestat și martirizat într-un mod brutal. Se spune că a fost bătut cu nuiele, aruncat în foc și înecat într-un lac, dar nici aceste chinuri nu au putut să-l facă să renunțe la credința sa în Iisus Hristos.
În ciuda suferințelor sale, Sfântul Haralambie a rămas ferm în credința sa și a îndemnat și pe alții să facă la fel. În acest sens, el a devenit un model puternic de curaj și credință pentru creștinii din întreaga lume.
După moartea sa, Sfântul Haralambie a fost proclamat mucenic. De-a lungul secolelor, s-au construit biserici și mănăstiri în onoarea sa, iar credința populară îl consideră un protector al tinerilor și al celor care sunt în căutare de adevăr spiritual.
Troparul Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie, făcătorul de minuni
Glasul al 4-lea
Arătatu-te-ai, Înțeleptule Haralambie, ca un stâlp neclintit al Bisericii lui Hristos și ca un sfeșnic pururea luminos al Lumii, strălucit-ai în lume prin mucenicie, fericite și ai risipit întunecimea idolilor. Drept aceea roagă-te lui Hristos cu îndrăzneală, ca să ne mântuiască pe noi.
Condacul Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie, făcătorul de minuni
Glasul al 4-lea
Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.
Ca o comoară de mult preț a câștigat Biserica al tău cap, Sfinte Sfințite Mucenice, pătimitorule și purtătorule de biruință, Haralambie. Drept aceea se și bucură, slăvind pe Ziditorul.