Românii s-au confruntat cu cea mai grea situație economică din ultimii ani. Traiul de zi cu zi a devenit mai scump, iar creșterile la prețuri s-au ținut lanț. Vin vești optimiste însă din partea BNR. Valoarea inflației este așteptată să fie mai mică curând.
România a încheiat anul 2022 cu o inflație record, care s-a simțit din plin în buzunarele oamenilor de rând. În timp ce salariile au întârziat să crească, cetățenii au fost nevoiți să supraviețuiască de la o zi la alta, iar prețurile au continuat să crească.
În decembrie anul trecut, inflația a ajuns la 16,4. Adică aproape dublu față de cât era în 2021, la 8,2%.
Creșterea alarmantă a prețurilor la alimente, energie și carburanți a fost provocată de războiul din Ucraina. La scurt timp după ce trupele lui Vladimir Putin au invadat țara noastră vecină, efectul s-a simțit în toată Europa.
BNR aduce însă vești bune. Pentru prima oară în 12 luni, avem prognoze care anunță că inflația va înregistra valori mai scăzute. Însă acest lucru se va întâmpla abia la finalul anului 2023, ceea ce înseamnă că românii mai au mult de trăit la limită.
Prognoza actualizată evidenţiază perspectiva descreşterii semnificativ mai alerte a ratei anuale a inflaţiei până la mijlocul anului viitor decât s-a anticipat anterior, îndeosebi din trimestrul III 2023. , a anunțat BNR.
Banca Națională a României estimează că prețurile vor începe să scadă abia în al treilea trimestru al anului. Asta după ce inițial anunțase că este puțin probabil ca un asemenea fenomen să aibă loc până în 2024.
Un rol important va avea însă plafonarea la prețurile energiei, impusă de Guvern până în anul 2025.
Rata anuală a inflaţiei este aşteptată să coboare la nivelul de o cifră încă din trimestrul III al anului curent – în devans cu aproape trei trimestre faţă de prognoza precedentă -, şi să se situeze în decembrie 2023 mult sub valoarea anticipată anterior, pentru ca în ultimul semestru al anului viitor să-şi încetinească vizibil scăderea, rămânând la finele orizontului proiecţiei uşor deasupra intervalului ţintei., a mai transmis BNR