România este prima țară din UE care a ajuns în zonele afectate de cutremurele dezastruoase de luni din Turcia. Iar ajutoarele din partea poporului românilor nu se opresc aici. O nouă echipă de salvatori a plecat miercuri, 8 februarie, spre sud-estul Turciei.
Sunt clipe de groază în Turcia, după ce țara a fost lovită de 2 seisme de magnitudine de 7.7, respectiv 7.5 pe scara Richter. Bilanțul morților a trecut deja de 10.000, iar alte 50.000 de mii de persoane au fost rănite.
Echipajele de salvare mobilizate de autoritățile de la Ankara lucrează neîncetat. Sub dărâmături, la 3 zile după cutremure, sunt încă supraviețuitori care rezistă cu ultimele puteri. Peste 60.000 de oameni au fost scoți deja din ruine, printre care și copii de doar câțiva ani.
După tragedie, Turcia a lansat o solicitare de ajutor de la celelalte state ale lumii. Iar România a fost prima care și-a trimis trupele să intervină în zonele afectate. Iar miercuri, 8 februarie, o altă echipă a plecat spre sud-estul țării.
Salvatorii români, organizați în echipe specializate de căutare-salvare urbană din cadrul RO-USAR au decolat de la Baza 90 Otopeni.
Alături de aceștia vor merge și 2 medici și 2 asistenți din cadrul UPU SMURD București, 4 reprezentanți alături de câini specializați în căutări de persoane și 2 ofițeri de legătuă din cadrul DSU.
Pompierii români au salvat deja mai multe vieți
Noua echipă va veni în sprijinul celor 60 de pompieri trimiși la fața locului în urmă cu două zile.
Până acum, românii au participat la mai multe misiuni de salvare. Ei au reușit să găsească şi să recupereze o familie formată din trei persoane, inclusiv un copil, care a fost prinsă sub dărâmături, la Antakya. Cei doi adulți au fost transportați la ambulanță, însă din nefericire copilul a fost găsit decedat.
De asemenea, au reușit să mai salveze un bărbat cu un picior prins sub o grindă de beton, dar și un adolescent in vârstă de 16 ani, blocat între dărâmături.
Alte 75 de state au trimis ajutoare în Turcia. Salvatorii din toate țările lucrează neîncetat, cot la cot, să ajungă la supraviețuitorii seismelor. Dar chiar și așa, șansele celor rămași blocați sub ruinele clădirilor scad tot mai mult. Cei mai mulți, răniți deja, riscă să înghețe, din cauza temperaturilor foarte scăzute din timpul nopții și al zăpezilor.