Prinși în Iadul dezlănțuit în Turcia au fost și români, care au cerut ajutor Ambasadei României. 10 persoane au ajuns, în siguranță, înapoi în țară, iar alte 13 au fost preluate marți, 7 februarie.
Sunt momente de groază în Turcia, după ce sud-estul țării a fost distrus de cele mai puternice cutremure din ultimul deceniu. Iar în Siria, scenariul este asemănător: mii se morți, zecii de mii de răniți și alte mii de persoane, date dispărute.
Ultimul bilanț transmis de autoritățile din cele două state este apocaliptic: peste 7.500 de persoane au fost ucise. Iar numărul răniților crește cu sutele de la oră la oră. Cifrele recente arată că au fost peste 35.00 de victime.
În zonele afectate de seisme trăiesc și români, care abia au scăpat din calea furiei dezlănțuite a pământului. Ministerul de Externe a transmis la mai bine de 24 de ore de la producerea cutremurelor că nu există cetățeni din România morți sau răniți.
Iar cei care au rămas blocați în zonele afectate, au cerut de urgență ajutorul autorităților. Mai multe grupuri au solicitat Ambasadei României în Turcia o cale de transport ca să ajungă înapoi în țară.
Primul grup de români, format din 10 persoane, a ajuns luni noapte la Baza 90 Transport Aerian. Este vorba de opt cetățeni români și doi cetățeni polonezi, ce au fost transportati cu o areonava C27-J Spartan.
13 români, preluați din Turcia de echipajele din România
Iar MAE a transmis că un alt grup, de 13 români, au fost îmbarcați cu succes în vederea repatrierii din Republica Turcia. Ei au pornit de pe Aeroportul din Adana și vor ajunge în țară cu un zbor umanitar MApN.
Din grup fac parte o mamă cu doi copii, precum și nouă studenți și profesorul coordonator. Cei nouă studenți și profesorul coordonator erau cazați la un hotel din localitatea Kahramanmaraş. Adică zona unde a fost epicentrul cutremurelor. Din fericire, toți au reușit să scape cu viață.
Ministerul Afacerilor Externe a transmis că la nivelul Ambasadei României la Ankara au fost primite în total 11 solicitări de informații și asistență consulară. Personalul Ambasadei României la Ankara a transmis că continuă dialogul cu autoritățile turce și este în legătură cu cetățenii români care au solicitat asistență,