Reclamă

Ceea ce vedem în aceste momente în Turcia ne determină să ne punem întrebarea „dacă ar fi fost țara noastră?”. Cu siguranță scenariul ar fi de-a dreptul tulburător, la fel cum turcii îl trăiesc în aceste clipe pe viu. Un cutremur de magnitudinea 7,8 pe scara Richter precum cel din Turcia, ar răpune numeroase clădiri mai ales din Capitală. Aceasta este indicată ca fiind cu riscul seismic cel mai mare dintre cele europene.

Cum acționezi în cazul unui cutremur

Din nefericire toată țara noastră are un risc seismic ridicat. Zona Vrancei este prima pe listă în acest sens, peste 90% dintre cutremure desfășurându-se acolo.

Tehnologia a avansat însă, astfel că măsurătorile făcute constant de Institutul de Fizică a Pământului ne permit să aflăm înainte de producerea unui cutremur. Totuși, este necesar să ții cont de planul de acțiune într-un astfel de context.

În cazul unui cutremur de proporții, există un anumit plan indicat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență pe care fiecare cetățean ar trebui să în cunoască.

Pentru a preveni pierderi de vieți omenești, dar și daune materiale, este necesar să verificați constant structura imobilului în care locuiți.

Plan de supraviețuire în caz de incendiu, conform DSU

  • Nu faceţi modificări la structura clădirilor, pentru mărirea sau micşorarea unor încăperi, pentru că acestea vor afecta structura de rezistenţă;
  • Nu montaţi instalaţii grele (antene, instalaţii de ventilaţie/climatizare etc.) pe elementele structurale sau nestructurale ale clădirii, dacă acestea afectează structura de rezistenţă;
  • Identificați piesele de mobilier grele și obiectele grele care atârnă peste mese sau paturi și fie asigurate astfel încât să nu vă poată pune viața în pericol în caz că acestea vor cădea;
  • Verificați periodic tavanele, podul, acoperișul, balcoanele sau terasa astfel încât, în caz de cutremur, să nu cadă cărămizi, bucăți de tencuială, ornamente, țigle, etc.;
  • Asigurați-vă că aveți în spațiile comune extinctoare, care să fie amplasate în locuri cunoscute și accesibile și pe care să știți cum să le folosiți, conform normelor PSI;
  • Dacă este cazul, efectuați lucrări de întreținere și de reparații pentru stoparea degradării unor fundații, ziduri, acoperișuri, coșuri de fum etc.;
  • Discutați cu membrii familiei în legătură cu procedura care trebuie aplicată în caz de cutremur;
  • Pregătiţi-vă trusa de supraviețuire în caz de cutremur, care trebuie să conţină obiecte care vă ajute să supravieţuiţi timp de 3-5 zile, în cazul în care va fi nevoie să evacuați locuinţa.”

Conform planului indicat de ISU, aceștia ar fi pașii pe care ar trebui să îi urmezi în cazul unui cutremur:

Unde te adăpostești și ce obiecte ar trebui să ai la tine:

Dacă sunteți într-o incintă în timpul seismului, nu o părăsiți. De asemenea, căutați să vă adăpostiți aproape de un perete din centrul clădirii.

O variantă de adăpostire este tocul ușii, masă sau birou. Este indicat să nu stați aproape de ferestrele casei sau de ușile exterioare.

De asemenea, dacă seismul începe în timp ce sunteți în aer liber, rămâneți acolo. Nu este indicat că intrați într-o incintă.  De asemenea , feriți-va de liniile de înaltă tensiune.

Evitați să stați/locuiți aproape de clădiri care pot cădea în cazul unui cutremur.

Este strict interzis să folosiți chibrite, brichete în timpul unui cutremur. În jur ar putea exista conducte de gaz rupte. Astfel ar exista pericolul unei explozii.

În trusa/rucsacul de prim ajutor pentru incendiu ar trebui să aveți o lanternă, radio pe baterii, baterii, câteva alimente de tipul conservelor care să supraviețuiți minim 4 zile.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro