În fiecare an, în sezonul rece, spitalele de pediatrie sunt pline de copii care au contactat gripa, răceala sau viroza. Mai nou, părinții sunt îngrijorați și din cauza coronavirusului. Chiar a fost un caz în care un copil a fost infectat cu gripa, Covid-19 și viroză respiratorie, în același timp.
Ținând cont de acestea, părinții caută tot felul de modalități pentru a-și proteja copiii. Mulți apelează la diferite suplimente pe care le văd în reclamă și care promit minuni în ceea ce privește imunitatea copiilor. Ei bine, medicul Mihai Craiu spune că nu există așa ceva.
Imunitatea se dezvoltă încă de la naștere
Imunitatea unei persoane începe încă de la naștere, atunci când laptele matern oferă nutrienții și anticorpii numiți imunoglobine. Acestea sunt un fel de proteine care permit mamei să transmită imunitatea sa copilului.
Pe măsură ce copiii cresc, părinții trebuie să țină cont de mai mulți factori pentru a le întări imunitatea celor mici. Atenție, în niciun caz nu este vorba despre produsele care apar în reclame și promit o imunitate de fier. Medicul pediatru, Mihai Craiu, consideră că aceste variante nu au efect asupra copiilor.
Conform medicului, nu este demonstrat în niciun studiu clinic faptul că aceste produse ar crește imunitatea unui copil. Ce este foarte important pentru creșterea imunității unui copil de grădiniță, de exemplu, este mișcarea în aer liber.
Mihai Craiu, sfaturi importante pentru părinți
În ceea ce privește dovezile științifice asupra suplimentelor, există studii numai pentru vitaminele C și D. Atenție, acestea se dau doar la sfatul medicului, nu după ureche. Așadar, părinții care vor să crească imunitatea copiilor săi trebuie să îi scoată afară să facă mișcare, indiferent de anotimpul în care ne aflăm.
Un alt lucru important este ca sălile de clase să fie aerisite. Românii au impresia că atunci când țin ferestrele sau ușile deschise răcesc din cauza „curentului”. Ei bine, acesta este un mit. Este obligatoriu ca spațiile să fie aerisite, fiindcă oamenii se îmbolnăvesc de la virusuri, bacterii, paraziții, care intră prin căile aeriene în corpul nostru.
„În cazul unei clase, care este cu ușile și ferestrele perfect închise, ca să nu ne tragă curentul, concentrația de particule mici care pot căra virusurile sau bacteriile pe care noi le scoate din căile aeriene, prin actul respirator normal, pe măsură ce avansăm în oră, după 10, 20, 50 de minute este din ce în ce mai mare. Probabilitatea de a lua o doză infectantă, de orice fel de musafir nedorit, este cu atât mai mare cu cât durează mai multe ore de geam închis”, a declarat pediatrul, conform DC Medical.