Reclamă

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, spune că tragedia din clubul colectiv a fost una dintre cele mai mari încercări din cariera sa. El a dezvăluit că unul dintre oamenii care au ajutat foarte mult în acea perioadă este chiar actualul premier al României, Nicolae Ciucă. La acel moment, acesta a ocupat funcția de șef al Statului Major al Armatei. 

Raed Arafat spune că nu va uitat niciodată cât s-a muncit în acele zile pentru rezolvarea problemelor pentru transportarea bolnavilor în afara țării. El spune că 3, 4 zile nu a pleat de la birou, alături de colegii săi, în acea perioadă. 

Raed Arafat, dezvăluiri despre tragedia din clubul Colectiv

„Stăteam cu colegii și lucram, să găsim și să planificăm unde să ducem pacienții. Lucram cu colegii de la Ministerul Apărării, era atunci șef de stat major chiar actualul premier, domnul Ciucă. Discutam cu el să găsim soluții de transport, mi-au pus la dispoziție avioane de la dânșii, dar la un moment dat am vrut să ducem pacienți în Anglia și Norvegia Mi-a spus că distanța e mare și nu e bine pentru pacienți. Și zic ce fac? Îmi zice stați că am o idee. România e participantă la avioanele NATO de la Baza Aeriană Pápa din Ungaria. A sunat și m-a sunat înapoi că a rezolvat”, povestește Raed Arafat.

Nimeni nu știa! Raed Arafat, dezvăluiri despre Nicolae Ciucă. Ce a făcut premierul în 2015
arhivă

A doua zi a venit avionul, a fost adusă o echipă medială de la Cluj și Mureș, fiindcă medicii din București erau extenuați. Era vorba de 12 pacienți care trebuiau transportați în afara țării, însă în final s-a plecat doar cu 10, fiindcă doi erau instabili. 

„Dezastrul din Colectiv ar fi putut fi evitat”

Raed Arafat recunoaște că toată acea perioadă l-a afectat foarte mult. De asemenea, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne spune că dezastrul ar putut fi evitat. Pompierii care au muncit pentru scoaterea oamenilor din clubul Colectiv au rămas cu amintiri neplăcute. Nu ai cum să scoți din minte acele imagini, mai spune Arafat,  

„Dar, la un moment dat, în medicina de urgență, ajungi la echidistanță. Nu înseamnă că nu ești afectat, dar dacă nu ești echidistant nu poți să iei decizii, să faci lucrurile care trebuie făcute. Nu poți intra cu sentimente în astfel de situații”, a declarat șeful DSU în cadrul unui podcast. 

Oficialul mai spune că în acele momente a încercat să salveze cât mai mulți oameni chiar dacă știa, din punct de vedere medical, că nu se mai poate face nimic.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro