Românii care au dubii în ceea ce privește Pilonul II de pensii primesc, în sfârșit răspuns. Iată cât a câștigat în ultimii 15 ani un român cu un venit mediu pe economie, după ce a contribuit lunar la fondul privat de pensii.
Pilonul II de pensii, înființat în urmă cu 15 ani, aduce câștiguri neașteptate românilor. O analiză a Asociației pentru Pensii Administrate Privat din România arată că fondul de pensii private a depășit atât dobânzile oferite pentru depozite bancare, cât și câștigul din acumularea de euro.
Mai exact, românii care au contribuit până acum vor primi la pensie zeci de mii de lei în plus. Asta pe lângă contribuția lor din veniturile lunare.
Iar ca să exemplifica mai bine randamentul Pilonului II de până acum, APARR a oferit și calcule concrete. S-a luat, spre exemplu, cazul unui român cu venit mediu din România, cu 15 ani de contribuție.
În final, acesta va primi 28.305 lei. Această sumă este reprezentată atât de contribuțiile sale, cât și de câștig. Pe lângă banii plătiți lunar la fond, acesta ar avea un câștig de aproximativ 6.000 de lei. Și asta fără să facă niciun efort.
În cei 15 ani, suma contribuțiilor brute virate în Pilonul II ajunge la 22.406 lei, în timp ce suma acumulată (media tuturor fondurilor) se ridică la 28.305 lei. Diferența o reprezintă un câștig mediu de 5.900 lei, net de toate comisioanele, mai mult decât dublu față de actualizarea contribuțiilor brute doar cu inflația și net superior acumulării prin depozite bancare sau cumpărarea monedei euro., a transmis Asociația pentru Pensii Administrate Privat (APAPR).
Anul 2022, primul an când românii care contribuie la Pilonul II au ieșit în pierdere
În cei 15 ani de la înființarea sa, Pilonul II de pensii a generat un randament mediu anual de 7,16%. Asta chiar dacă anul 2022 a fost primul care s-a încheiat cu pierderi pentru participanți.
Specialiștii ne sfătuiesc însă să nu ne pierdem încrederea, deoarece această investiție este una pe termen lung. Iar anul ce tocmai s-a încheiat a fost unul extrem de dificil pentru români. Cu o inflație de aproape 17% și prețuri record în sectoarele de alimente, energie și carburanți. Pe măsură ce situația economică se va redresa, și cifrele pentru fondul de pensii privat vor fi cu totul altele.