Reclamă

România a primit, în sfârșit, șansa pe care o așteaptă încă din decembrie. Suedia, țară ce deține președinția UE, a anunțat că va face din extinderea Spațiului Schengen o prioritate. Anunțul a fost făcut cu mult entuziasm de mai mult europarlamentari români.

Votul din JAI de pe 8 decembrie a fost o mare umilință pentru România. Deși de mai bine de 11 ani așteptăm aderarea la Schengen, șansa ne-a fost zdruncinată de Austria. Ministrul de Interne austriac Gerhard Karner a refuzat intrarea țării noastre în spatiul de trecere liberă, spre dezacordul celorlalte state europene.

În ciuda valului de rezolvă la nivel național și european însă, nu s-a luat nicio măsură pentru România. Iar până acum, nu avem niciun termen posibil pentru un alt vot. Asta chiar dacă țara noastră îndeplinește toate condițiile pentru Schengen.

Un prim pas în acest sens a fost făcut însă marți, 17 ianuarie. Premierul Suediei, țară care deține președinția UE, a recunoscut că țara noastră este îndreptățită să se simtă nedreptățită. Dar din nou, pare că am fost puși la pachet cu Bulgaria, de care am fost lipiți la vot și pe 8 decembrie.

Anunțul deciziei oficialului suedez a fost făcut de Rareș Bogdan, europarlamentar, în mediul online.

BREAKING NEWS! Acum câteva minute, în Parlamentul European. Ulf Kristersson, premierul Suediei: „Înţelegem dezamăgirile României şi Bulgariei, sunt justificate. Nu ezit să spun că dorim să punem pe Ordinea de Zi in Consiliu extinderea spatiului Schengen, pe preşedinţia noastră.”, a scris pe Facebook europarlamentarul.

Suedia nu a pus de la început pe lista sa extinderea Schengen

Dorința de extindere a Spațiului Schengen vine după ce, inițial, subiectul nu a fost trecut pe agenda președinției UE. La începutul anului 2023, țara și-a transmis țelurile pentru mandatul său, iar aderarea României la spațiul de trecere liberă nu era printre ele.

Este de așteptat ca în următoarele luni, țara noastră să primească un nou termen pentru votul Schengen. Însă înainte să ajungem la acest pas, mai există un impediment: Austria.

Chiar și după votul JAI, oficialii de la Viena și-au păstrat poziția față de țara noastră și problemele cu migranții ilegali de la nivelul UE. Și cum pentru a intra în Schengen e nevoie de un vot unanim al țărilor membre, e necesar să obținem și votul austriecilor până atunci.


Reclamă

Share.

Sunt Simona Păun, o tânără jurnalistă cu studii în litere. Combinez pasiunea pentru scris cu o neînfricată ambiție. Chiar dacă sunt la început de drum, sunt deja recunoscută pentru investigațiile mele profunde și abordarea meticuloasă. Viitorul pare strălucit în fața mea.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro