Reclamă

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a transmis că 10% dintre români sunt diagnosticați cu depresie. Cauzele pentru care românii se confruntă cu depresie ușoară sunt în primul rând probleme financiare, urmate de problemele conjugale, sau pierderea locului de muncă. 

Pe de altă parte, există și cazuri de depresie gravă. În acest caz, cauzele sunt relaționate cu aspecte genetice, antecedente familiale și personale. Din nefericire, numărul persoanelor care se confruntă cu tulburări mintale în România a crescut cu 25% în ultimii trei ani. 

10% dintre români, diagnosticați cu depresie

Cu toate acestea, deși cifrele sunt îngrijorătoare, românii se feresc să meargă la psihiatru să ceară ajutor. Ei refuză să apeleze la ajutorul unui specialist, în primul rând, din cauza unei temeri legate de un stigmat social. Conform unui studiu realizat de Institutul de Management și Statistică Medicală, mai puțin de jumătate dintr-un eșantion de 2000 de persoane intervievate au solicitat ajutor pentru tratarea depresiei. 

Medicii au ajuns la concluzia în ultimi ani că tulburările psihice de care suferă cel mai des românii sunt depresia, anxietatea și cele de natură psihosomatică. 

Colaj Substantial

Trei ani de groază

Ultimii trei ani au fost destul de grei pentru români și pentru omenire, în general. Ne-am confruntat cu pandemia de coronavirus, care a schimbat viețile oamenilor radical. Virusul a venit dintr-o dată și a făcut ravagii peste tot în lume. Sistemele medicale au fost puse la pământ, oamenii nu au mai avut voie să relaționeze, însă cel mai grav lucru a fost decesul a milioane de oameni și a zeci de mii de români.  

De asemenea, din cauza pandemiei de coronavirus s-au închis fabrici și multe afaceri mici, motiv pentru care mulți oameni au rămas fără loc de muncă. 

Când lucrurile păreau că se liniștesc, a început războiul din Ucraina, care a dus la o majorare colosală a prețurilor. În timp ce prețurile cresc încontinuu, salariile multor oameni au rămas extrem de mici. Sunt oameni care trebuie să aleagă, de exemplu, dacă își plătesc facturile, sau își cumpără medicamente. Chiar dacă statul a oferit ajutor pentru românii aflați în categoriile vulnerabile, sunt și români care nu îndeplinesc criteriile pentru a fi ajutați de către stat, însă tot nu se ajung cu banii. 

Motivele pentru care oamenii intră în depresie sunt enorm de multe. Anul trecut au avut loc foarte multe suiciduri din această cauză. Medicii trag un semnal de alarmă în acest sens și îi sfătuiesc pe oameni să se prezinte la specialist atunci când nu se simt bine. 


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro