Reclamă

Se schimbă Codul Rutier 2023. Un proiect de OUG, pus în dezbatere publică la Ministerul Afacerilor Interne, prevede modificarea acestuia, pentru creșterea siguranței circulației pe drumurile publice. Iată despre ce este vorba.  

O modificare importantă pe care o au în plan autoritățile este de a le permite polițiștilor din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor de a constata și de a sancționa conducătorii auto dacă sunt prinși cu anumite nereguli.  

Mai clar, conducătorii auto vor fi sancționați dacă nu vor solicita autorităților comunitare, în termenul prevăzut de lege, eliberarea unui nou permis de conducere sau certificat de înmatriculare ori de înregistrare, în cazul în care acestea au fost furate, pierdute, deteriorate, sau nu mai corespund din punctul de vedere al formei și conținutului celor în vigoare.  

Se schimbă Codul Rutier 2023

De asemenea, șoferii mai pot fi sancționați de polițiștii comunitari dacă nu îndeplinesc obligațiile de preschimbare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a mașinii și tractorului agricol sau forestier, ori remorcii, în cazurile prevăzute de lege.  

Și șoferii care nu efectuează radierea vehiculelor din evidență în termenul legal pot fi sancționați dur. Conducătorii auto care dețin simultan două permise de conducere națională, dintre care unul eliberat de o autoritate competentă străină, pot fi sancționați dur.  

Se schimbă Codul Rutier 2023! Informația dimineții pentru toți șoferii din țară: Se dau amenzi pe loc!

Așadar, amenzile prevăzute în Codul rutier pentru încălcările legii de mai sus sunt cuprinse între 580 și 2.900 de lei.  

Șoferii vor fi amendați pe loc

În același timp, în proiectul de OUG, se oferă posibilitatea în care autoritățile competente pentru eliberarea permiselor de conducere și certificate de înmatriculare, pot elibera dovezi înlocuitoare ale acestor documente.  

De asemenea, în Codul rutier se va stabili clar că, până la eliberarea permisului de conducere, serviciile publice comunitare pot elibera o dovadă a acestui document.  

Atenție! Momentan legea nu este în vigoare. Ea trebuie să parcurgă procesul legislativ, iar ulterior să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis. Abia când va fi publicată în Monitorul Oficial va deveni lege.  


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro