Reclamă

Românii au traversat un an dificil din toate punctele de vedere în 2022. Scumpirile alimentelor nu au fost însă singurele aspecte care au afectat serios nivelul de trai. Facturile mari la gaze și curent, sau creșterea ratelor sunt alte două aspecte care au condus spre un deznodământ dureros. Acela în care numeroase familii trăiesc de la o lună la alta,deseori neavând banii necesari pentru toate necesitățile.

Scumpirea alimentelor a atins un prag nemaiîntâlnit din ’90 până în prezent

Ultimele luni ale lui 2022 au fost cu siguranță cele mai grele din ultimii ani. Inclusiv în cazul crizei din 2008, lucrurile nu au stat atât de dramatic, spun unii specialiști.

Inflația globală este resimțită din plin mai ales în cazul celor cu venituri mici și medii. Scumpirea alimentelor a fost una dintre cele mai mari lovituri în bugetul și nivelul de trai. Românii se confruntă cu această realitate de luni bune.

Organizația pentru Alimentație și Agricultură monitorizează indicele prețurilor alimentelor. Raportul pe 2022 al acesteia arată că prețurile la numeroase alimente au crescut cu până la 14% față de anul precedent.

Totuși, cifrele oficiale arată că în luna Decembrie, pe piața internațională a mărfurilor au existat scăderi de prețuri. Acestea ar fi trebuit să se resimtă evident și la raft. Respectiv, indicele prețurilor la alimente a fost de 135 de puncte în Noiembrie. În luna Decembrie, acesta a scăzut la 134,2.

Se pare că elementul care a condus spre această scădere ar avea legătură cu ieftinirea uleiurilor vegetale de pe piața internațională.

Scumpirea alimentelor i-a adus pe mulți dintre români la sapă de lemn. Carnea, ouăle, lactatele, pâinea au înregistrat creșteri de prețuri.

Dovada clară a scăderii puterii de cumpărare o arată inclusiv comercianții/retailerii. Multe dintre produsele scumpe de la raft au ajuns să fie securizate antifurt. Untul, cașcavalul, mezelurile, fisticul sunt doar câteva dintre acestea.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro