Reclamă

Guvernul a decis ca de la 1 ianuarie 2023 să intre în vigoare plafonarea la energie. Și după haosul creat cu declarațiile pe proprie răspundere, românii se pare că nu au scăpat de ele. Pentru a beneficia de tariful plafonat, există însă cetățeni care trebuie să depună declarația.

Legea plafonării la energie trebuie să-i ajute pe români în perioada de iarnă. Când facturile sunt așteptate să atingă noi recorduri, Guvernul a decis să plafoneze prețurile pentru populație. Doar că decizia nu a fost luată pentru toți românii, ci în forma ei inițială, a creat mare haos.

Mai exact, ca să beneficieze de tariful plafonat, românii erau nevoiți să depună o cerere pe proprie răspundere legată de domiciliul unde doresc acest lucru. Prevederea era în special pentru cei care dețin mai multe locuințe. Însă asta îi punea în mare încurcătură pe chiriași, care trebuiau să facă cereri peste cereri și să-și treacă contractele pe numele lor.

La scurt timp după ce s-a aflat despre aceste declarații pe proprie răspundere, s-au format și cozile. Deși documentul putea fi depus și online, sediile furnizorilor de energie au fost luate cu asalt. Cei mai agitați au fost bătrânii, care s-au înghesuit să depună tot ce e necesar pentru a nu plăti facturi uriașe din 2023.

Executivul a realizat însă greșeala comisă, așa că a decis să scoată declarația. Majoritatea românilor vor beneficia automat de plafonare, fără declarație, însă nu toți au scăpat. Sunt încă câteva categorii de cetățeni care trebuie neapărat să depună documentul.

Este vorba despre persoanele care au în întreţinere cel puţin 3 copii, familiile monoparentale și persoanele care utilizează aparate medicinale la domiciliu. Aceștia se încadrează la o categorie și un tarif diferit de restul populației, așa că trebuie să depună declarațiile.

Cât plătesc românii pentru energie din 2023

Din ianuarie 2023, românii beneficiază de un preț plafonat la energie. Asta în condițiile în care țara încheie anul cu o inflație de aproape 17% și cu o posibilă criză energetică la întreg nivelul Uniunii Europene.

Preţul final al energiei electrice, plafonat, este maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus. De el beneficiază cetățenii cu un consum lunar între 0 şi 100 kWh, familiile monoparentale, familiile cu 3 copii în întreținere, dar și persoanele care utilizează aparate medicale acasă.

Aceleași categorii, dar cu un consum între 100,01 şi 255 kWh vor plăti 0,80 lei/kWh, cu TVA.


Reclamă

Share.

Sunt Simona Păun, o tânără jurnalistă cu studii în litere. Combinez pasiunea pentru scris cu o neînfricată ambiție. Chiar dacă sunt la început de drum, sunt deja recunoscută pentru investigațiile mele profunde și abordarea meticuloasă. Viitorul pare strălucit în fața mea.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro