Anul acesta sărbătorile de iarnă le putem compara lejer cu sărbătorile de Paște, din punct de vedere al temperaturilor de afară. Valorile termice sunt mult prea ridicate pentru perioada din calendar. Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a vorbit despre momentul în care va apărea zăpada în România.
Conform meteorologului, în ultimele zile ale anului 2022, dar și la începutul anului 2023, vremea va fi extrem de caldă. Temperatura maximă va fi cuprinsă între 4 și 14 grade Celsius. Elena Mateescu susține că și în noaptea dintre ani, temperaturile minime vor fi pozitive, iar cele mai ridicate valori se vor înregistra în partea de vest a României. Mai clar, temperatura minimă din noaptea dintre ani va fi cuprinsă între 6-7 grade, în vest. În restul regiunilor țării vom avea valori termice minime cuprinse între 0-5 grade.
Când vine zăpada în România
Chiar și în București vom avea vreme frumoasă în noaptea dintre ani, și anume 2-4 grade Celsius. Pe 25 decembrie, în ziua Crăciunului, a fost cea mai călduroasă zi, cel puțin pentru București, din istoria măsurătorilor meteorologice. Potrivit specialistei meteo, până pe data de 10 ianuarie temperaturile vor rămâne ridicate.
Începând din a doua parte a anotimpului iarnă, spune meteorologul, cam de pe data de 16 ianuarie 2023, ar putea apărea fenomene specifice iernii, cum ar fi zăpadă și viscol.
Ne va afecta furtuna artică din SUA?
De asemenea, meteorologul a spus că în acest moment Europa traversează o perioadă de vreme mai caldă decât în mod normal. Furtuna arctică care a făcut ravagii în SUA nu va afecta țara noastră.
”Masa de aer polar în zona respectivă asociată cu gradul de umezeală au determinat geneza şi modul de manifestare a ciclonului care afectează acum această parte a globului. Europa traversează, însă, o perioadă cu o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, pentru că masa de aer de origine tropicală rămâne pe un blocaj anticiclonic de interes la latitudini mai coborâte şi cu siguranţă afectează inclusiv partea de sud-est, zona în care ne aflăm şi noi”, a explicat meteorologul Elena Mateescu la România TV.