Informații importante pentru români! A fost publicată o nouă lege în Monitorul Oficial, iar cei care nu o vor respecta vor primi amenzi colosale. Mai clar, este vorba despre bacșișul pe care îl primesc barmanii și ospătarii. De la 1 ianuarie 2023 va intra în vigoare o nouă lege, iar cei care nu o vor respecta ar putea primi amenzi de până la 4.000 de lei.
De la 1 ianuarie intră în vigoare legea conform căreia se va impozita bacșișul pe care barmanii și ospătarii îl primesc de la clienți. Începând cu prima zi a noului an bacșișul trebuie să fie trecut obligatoriu pe bonul fiscal. Localurile sunt obligate să le ofere clienților notele de plată, înainte de emiterea bonurilor fiscale. Impozitarea bacșișurilor este de 10%.
Este obligatoriu de la 1 ianuarie 2023
Potrivit proiectului de lege pe nota de plată, trebuie să existe anumite rubrici speciale. Unde va fi trecut bacșișul. Acesta poate să ajungă până la 15 % din suma pe care un client trebuie să o plătească restaurantului. De asemenea, pe nota de plată trebuie să apară și rubrica în care clientul are dreptul să scrie suma pe care dorește să o ofere sub formă de bacșiș.
Este important de precizat că sumele provenite din bacșiș nu pot fi reîncadrate fiscal ca venituri salariale sau care sunt asimilate acestora. Mai exact, prestarea de servicii nu poate fi condiționată, sub nicio formă, de operatorii economici.
Așadar, persoanele care nu respectă legea respectivă vor fi amendate cu sume cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei. Președintele Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România a explicat, în urmă cu două săptămâni, cum se va face impozitarea bacșișului de la 1 ianuarie 2023.
Amenzile sunt uriașe
Așadar, bacșișul încasat pe card se consideră venit din alte surse pentru ospătar și se va impozita cu 10%. Mai clar, la finalul anului, chelnerul trebuie să meargă și să declare la fisc venitul.
„În prezent, dacă mergeți la un restaurant și aveți o notă de plată de 1000 de lei, vă place serviciul și considerați că merită un bacșiș de 10%, adică 100 de lei, atunci lăsați bacșișul cash ospătarului. Ospătarul îl ia și mai departe face ce vrea el. Ori îl ia el pe tot, ori îl împarte, depinde de organizarea restaurantului”, a explicat acesta, conform Ziare.ro.