Reclamă

Panourile fotovoltaice sunt una dintre cele mai bune variante de energie verde. Doar că pe lângă costurile mari ale acestora, există și anumite obligații impuse de stat. Iată cine riscă o amendă usturătoare dacă nu respectă legea.

Criza energetică provocată de războiul din Ucraina a adus Europa într-un punct critic. Tot mai multe state încearcă să-și câștige independența față de Rusia, iar soluția ar fi energia regenerabilă.

În ultimul an, și în România, tot mai multe companii și gospodării au optat pentru energie verde. Iar investițiile în panourile fotovoltaice au crescut semnificativ, mai ales că există și fonduri europene care pot fi accesate cu ușurință pentru ele. Programul Casa Verde a început în acest an în iunie și a avut fonduri de 263.700.000 lei.

Datele oficiale arată că în 2022, există 24,000 de prosumatori, adică un număr dublu față de anul precedent. Iar la nivel european, ne clasăm pe locul 11 la energie regenerabilă.

Strategia europeană pentru energia verde a venit cu multe beneficii și pentru producătorii și importatorii de panouri fotovoltaice. Însă, aceștia au și anumite obligații. În caz contrar, riscă să fie sancționați cu sume importante.

Amenzi între 40.000 și 50.000 de lei pentru nerespectarea legii

Conform Strategiei Europene pentru energia solară a fost publicată în luna mai 2022, importatorii și producătorii de panouri fotovoltaice au anumite obligații.

Mai exact, aceștia trebuie să declare lunar cantităţile de ambalaje în care au fost distribuite panourile la Fondul pentru Mediu. Pentru fiecare kilogram de ambalaje, ei trebuie să achite suma de 2 lei.

În plus, toți comercianții de panouri fotovoltaice au obligativitatea să-și înregistreze produsele la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM), în Registrul producătorilor de echipamente electrice şi electronice. În caz contrar, atât ei, cât și cei care achiziționează aceste panouri, riscă amenzi usturătoare.

Comercializarea fără respectarea obligaţiei de înregistrare sau achiziţionarea de la producători de EEE neînregistraţi este considerată contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 40.000 lei la 50.000 lei., se arată în documentul oficial.

Un alt beneficiu oferit la nivel european pentru importatorii de panouri fotovoltaice sunt taxele vamale reduse. Astfel, tarifele de care beneficiază comercianții sunt următoarele:

  • 0 taxe vamale pentru celule fotovoltaice asamblate/neasamblate în module sau montate în panouri
  • 2,7% taxe vamale pentru generatoare fotovoltaice

Reclamă

Share.

Sunt Simona Păun, o tânără jurnalistă cu studii în litere. Combinez pasiunea pentru scris cu o neînfricată ambiție. Chiar dacă sunt la început de drum, sunt deja recunoscută pentru investigațiile mele profunde și abordarea meticuloasă. Viitorul pare strălucit în fața mea.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro