Rusia vrea pace cu Ucraina, dar numai în termenii săi. Kremlinul a impus o nouă condiție pentru a renunța la invazia începută pe 24 februarie 2022.
Au trecut mai bine de 10 luni de când a început războiul în Ucraina, iar negocierile pentru pace par mai departe ca niciodată. În mod oficial, acestea au fost abandonate în luna aprilie. La nivel declarativ, ambele state impun noi condiții pentru a renunța la arme.
În timp ce Kievul pledează pentru integritate teritorială și autonomie, Moscova are, în schimb alte pretenții. Iar pe lista lungă a lui Vladimir Putin cu solicitări nerealiste s-a mai adăugat o condiție: vrea ca Ucraina să renunțe la provinciile din estul țării, anexate ilegal de Rusia.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a vorbit recent despre „o nouă realitate” teritorială. Asta în ciuda faptului că Rusia a anexat 4 regiuni din Ucraina în urma unui referendum ilegal și procesul nu a fost recunoscut de nicio altă țară.
Nu poate exista un plan de pace pentru Ucraina care nu ţine cont de noua realitate privind teritoriul rus, cu intrarea a patru regiuni în Rusia. Planurile care nu ţin cont de această realitate nu pot fi paşnice., a anunțat oficialul rus.
Rusia vrea regiuni din Ucraina pe care nu le mai controlează
Amintim că cele 4 regiuni în discuție sunt Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie. În aceste zone, susține Rusia, ar exista o populație majoritar pro-rusă, care-și dorește alipirea de Moscova.
Simultan, și „operațiunea specială” a lui Vladimir Putin a început tot în aceste regiuni. Liderul de la Kremlin a invocat ca motiv al invaziei protejarea acestor zone, pe care însă le-a atacat și bombardat masiv.
Și dacă în primele luni armata sa a controlat aceste regiuni, acum situația este cu totul alta. Forțele ucrainene au reușit să avanseze pe frontul de est și să elibereze localitate după localitate. În plus, în Herson, care era una dintre cele mai importante cuceriri ale Rusiei, armata s-a retras. În prezent, regiunea este controlată din nou de ucraineni.
În septembrie 2022, Moscova a organizat un așa-numit referendum, în care populația din aceste 4 regiuni a votat apropierea de Rusia. Deși votul a fost unul făcut sub amenințarea armei și numărat fraudulos, Kremlinul și-a însușit ilegal cele 4 regiuni. Occidentul și niciun alt stat, nici măcar aliații lui Putin, nu au recunoscut anexarea.