Reclamă

Putin tună și fulgeră după ce Uniunea Europeană a impus un plafon pentru produsele petroliere din Rusia. Ca să se răzbune, președintele rus a semnat un decret prin care va interzice livrările de petrol.

Occidentul face tot posibilul să pedepsească Rusia pentru invazia pornită în Ucraina pe 24 februarie 2022. Așa că pe lista de sancțiuni s-a adăugat și un plafon al prețului petrolului rusesc, la 60 de dolari pe baril. Decizia a fost luară de țările membre G7, Uniunea Europeană și Australia.

Putin interzice exportul de petrol din Rusia din 2023

Doar că această măsură l-a înfuriat pe Vladimir Putin, care e gata să renunțe la tot la exporturile către aceste țări. Marți, el a semnat un decret prin care interzice livrarea de produse petroliere în statele care aplică plafonul. Măsura ar urma să între în vigoare din luna februarie a anului 2023.

Exporturile de țiței vor fi interzise din prima zi a lui februarie, dar data pentru produsele petroliere urmează să fie stabilită de guvernul de la Moscova, existând posibilitatea ca ea să intervină mai târziu.

Acesta este răspunsul lui Putin la sancțiunile Occidentului. După cum a anunțat încă de când s-a decis măsura plafonării, președintele rus preferă să nu vândă deloc decât să vândă la un preț redus.

Nu este însă clar cum va afecta economia Rusiei această decizie a liderului de la Kremlin. În prezent, economia țării, și așa izolată pe plan extern, este susținută de industria de petrol.

Economia Rusiei nu pare că va fi afectată de această plafonare

Obiectivul principal al țărilor G7, al Uniunii Europene și al Australiei a fost să slăbească și mai mult economia Rusiei. Asta în condițiile în care profiturile obținute de Moscova din industria petrolieră ar fi cele folosite pentru susținerea războiului din Ucraina.

Dar chiar și așa, Rusia nu dă semne că va fi afectată de acest plafon. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că statul său are resurse suficiente pentru a continua războiul.

Rusia și economia rusă au capacitatea necesară pentru a satisface pe deplin nevoile și cerințele operațiunii militare speciale, a declarat luni Peskov.

Iar bani în plus în acest sens vin din partea Chinei, care în 2022 și-a sporit importurile din Rusia, în special cele de petrol.


Reclamă

Share.

Sunt Simona Păun, o tânără jurnalistă cu studii în litere. Combinez pasiunea pentru scris cu o neînfricată ambiție. Chiar dacă sunt la început de drum, sunt deja recunoscută pentru investigațiile mele profunde și abordarea meticuloasă. Viitorul pare strălucit în fața mea.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro