Acum 33 de ani, în decembrie 1989, oamenii s-au mobilizat și au dărâmat regimul comunist. De atunci și până în prezent s-au schimbat multe lucruri în România. Poate cel mai important lucru este că acum, de sărbători și nu numai, oamenii au acces nerestricționat la alimente. Fiecare poate să își cumpere ce vrea și cât vrea, în timp ce în urmă cu 33 de ani, oamenii aveau totul cu porția. Pe 25 decembrie 1989, Nicolae Ceaușescu, fostul președinte dictator al României, și soția sa, Elena Ceaușescu, au fost omorâți.
În anii pe care i-au trăit conducând țara, cei doi soți au avut o viață ca în filme, cu tot ce și-ar fi putut dori pe masă, în timp ce românii aveau porție chiar și la pâine. Iată ce obiceiuri aveau soții Ceaușescu de Crăciun.
Sărbători de coșmar în vremea Comunismului
În vremea comunismului, perioada de sărbători era una de coșmar pentru mulți oameni. Alimentele puteau fi cumpărate în baza unei cartele, fiindcă exista raționalizare. La magazine se formau cozi uriașe, iar oamenii așteptau cu orele pentru a-și lua câteva pâini, lapte, sau ouă. Acum, lucrurile stau total diferit. Dacă în comunism se știa clar că oamenii cu bani au mesele pline de sărbători, în timp ce „familiile modeste”, pun ce găsesc pe masă, în prezent oricine poate avea masa plină de sărbători.
În comunism, dacă pe mesele de sărbători apărea carne, budincă sau bomboane cu lichior, era clar că vorbim despre o familie avută. Cei mai mulți români puneau pe masă clasicele sarmale, cozonac sau portocale, dacă le avea și pe acestea.
Ce obiceiuri aveau soții Ceaușescu de sărbători
Arhitectul Camil Roguski a vorbit despre tradițiile și obiceiurile pe care le respectau soții Ceaușescu de sărbătorile de iarnă. De pe masa acestora nu lipseau tradiționalele sarmale, cozonacul sau fripturile. De asemenea, soții Ceaușescu consumau numai alimente naturale.
„De Crăciun, în bucătărie se preparau sarmale, friptură, cozonac. Cei doi nu mâncau exotic, deși unii tind să creadă asta. Erau, în sufletele lor, niște țărani. În frigider aveau de toate, dar tot bucatele romanești preferau”, a povestit Camil Roguski pentru Ziare.com.
Arhitectul povestește că la Vila Lac 1 era petrecere mare în perioada sărbătorilor. Arhitecții erau puși să aducă vreo 300 de brazi și câteva mașini cu cetină, ca să fie miros de Crăciun. De asemenea, aceștia nu aveau voie să greșească. Dacă greșeau, prima dată erau plesniți, iar a doua oară încarcerați.