Reclamă

După războiul din Ucraina, Europa s-ar putea confrunta cu un nou conflict armat. Kosovo stă în ultimele săptămâni pe un butoi de pulbere, după ce tensiunile cu minoritatea sârbă din republică a ajuns la cote maxime. Belgradul anunță că se așteaptă la tot ce e mai rău.

Situația din Kosovo se înrăutățește de la o săptămână la alta. Minoritatea sârbă din nordul regiunii nu a renunțat la blocada de la granița cu Serbia, iar protestatarii sunt în conflict cu autoritățile. Nu mai puțin de 3 incidente cu focuri de armă au fost raportate recent.

În acest context, pentru apărarea civililor sârbi din Kosovo, Serbia anunță că se pregătește de un conflict armat.

Până acum, oficialii de la Belgrad au solicitat NATO și UE să le permită să intervină cu forțe armate în republică pentru a calma spiritele. Dar cererea lor a rămas fără un răspuns clar.

Serbia acuză autoritățile și oficialii din Kosovo că au stârnit aceste tensiuni. De vină ar fi deciziile luate de autoritățile kosovene.

Trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă, cu toţii împreună, pentru a încerca să menţinem pacea. Suntem cu adevărat în pragul conflictului armat din cauza măsurilor unilaterale ale Pristinei, capitala Kosovo., a declarat Ana Brnabic, prim-ministrul Serbiei.

Amintim că Republica Kosovo și-a câștigat independența de Serbia în 1996, în urma unui război sângeros. Atunci, a fost necesară intervenția forțelor NATO, care s-au angajat să păstreze pacea în regiune.

Kosovo a fost recunoscut un stat independent în 2008. Dar chiar și așa, Belgradul nu recunoaște nici acum acest lucru.

Serbia nu recunoaște independența Republicii Kosovo

Tensiunile din regiune au apărut după ce autoritățile de la Priștina au interzis ca minoritatea sârbă să mai folosească plăcuțe de înmatriculare din Serbia. În prezent, în Republica Kosovo trăiesc 120.000 de sârbi.

Ulterior, conflictul dintre sârbi și kosoveni a degenerat și s-a ajuns la baricade și conflicte violente între cetățeni și autorități.

Forţa de menţinere a păcii în Kosovo (KFOR), condusă de NATO, și-a mărit forțele de intervenție în zonă, dar se pare că nu este suficient. Belgradul și Priștina sunt în conflict, iar minoritatea sârbă nu dă semne că vrea să renunțe la revolta sa.


Reclamă

Share.

Sunt Simona Păun, o tânără jurnalistă cu studii în litere. Combinez pasiunea pentru scris cu o neînfricată ambiție. Chiar dacă sunt la început de drum, sunt deja recunoscută pentru investigațiile mele profunde și abordarea meticuloasă. Viitorul pare strălucit în fața mea.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro