Când spui cozonac, cu siguranță gândul îți zboară la sărbătorile de iarnă. Și ce ar fi Crăciunul fără un astfel de preparat absolut delicios? Numeroase gospodine se feresc însă să îl pregătească de teama complexității rețetei. Cozonacul poate fi însă un succes dacă ții cont de aceste secrete.
Toate ingredientele la temperatura camerei pentru un cozonac pufos
Alege să folosești în compoziția cozonacului toate ingredientele calde. Făina la temperatura camerei, ouăle. Laptele trebuie însă adus până în punctul în care devine cald.
Nu omite niciodată peste acest aspect.
Cerne făina
Pentru un cozonac reușit trebuie să alegi o făină de calitate. Optează pentru una fără agent de creștere. Un pas important este să o cerni înainte astfel încât aceasta să fie cât mai aerată.
Atenție la termenul de expirare al drojdiei
Unul dintre principalele motive din cauza cărora cozonacii nu îți cresc este legat de drojdie. Dacă aceasta este veche, în mod cert nu va putea funcționa ca un liant de creștere al aluatului. Nu este important ce tip de drojdie alegi ci este esențială prospețimea ei.
Fierbe laptele pentru rețeta de cozonac
Dacă alegi să folosești laptele de țară atunci când faci cozonac, este important să îl fierbi. În cazul celui din comerț, gata pasteurizat, acest aspect nu mai este necesar. Laptele trebuie de asemenea să fie proaspăt, altfel riști ca acesta să devină iaurt.
Nu încărca aluatul cu grăsime
Compoziția de cozonac conține și grăsime, constând în unt, ulei, untură sau smântână. Nu exagera în acest sens cu cantitățile. Aluatul va deveni greu și nu va mai crește așa cum îți dorești. Pentru un cozonac „de revistă” este extrem de important să ții cont de acest secret.
Lasă-l să dospească de trei ori
După treizeci de minute de dospire, mai frământă timp de 5 minute aluatul și așează-l din nou la crescut. Ultima etapă de dospire este în tavă, înainte de a-i pune la cuptor.