Bisericile din România fac eforturi să fie mai aproape de practicile moderne. Tocmai de aceea, unele acceptă acum donații cu cardul bancar.

Se întâmplă în Cluj-Napoca, unde enoriașii au avut o mare surpriză când au văzut „cutia milei”. Lângă cunoscuta cutie pentru donații a fost amplasat un POS, cu un mesaj care-i îndemna să dea bani bisericii.

„E ușor să faci bine. Donează contactless”, scrie chiar pe cutia mare și neagră, în care este încadrat aparatul.

Una dintre persoanele care au trecut pragul lăcașului de cult a filmat cutia și au postat-o în mediul online.

Iar videoclipul, cum era de așteptat, a strâns sute de mii de vizualizări de când a apărut pe rețelele de socializare. Aproximativ 7.000 de persoane au apreciat postarea, în timp ce alte zeci au și comentat la ea.

La biserica din Cluj poți dona chiar și cu cardul. Ați mai văzut așa ceva?, și-a întrebat autorul videoclipului publicul.

Întâmplarea este încă o dovadă a faptului că românii, în număr tot mai mare, utilizează cardul în favoarea numerarului.

Plata cu cardul la Biserică, ironizată de români în mediul online

Și cum era de așteptat, după ce a fost vizionat de mii de români, reacțiile nu au întârziat să apară.

Cei mai mulți dintre internauți s-au amuzat copios pe seama situației. Acestea sunt doar câteva din miile de comentarii pe care le-a strâns postarea respectivă.

„Se poate cu bonuri?”

„Să înțeleg că e setat și prețul?”

„Lasă că în UK și cerșetorii s-au modernizat. Le poți dona și lor cu cardul.”

„Mai lipsesc icoanele digitale.”

„Se poate și cu ordin de plata?”

În schimb, alții au fost complet revoltați de situație. Mai ales că practica ar fi neconformă cu declarațiile BOR din urmă cu mai mulți ani, când se împotriveau cardurilor.

„Și mai auzi pe unii preoți că tehnologia e unealtă necuratului.”

„Dacă mergi înapoi în timp spunea despre carduri că sunt diavolul.”

Însă aceștia din urmă se pare că nu au urmărit cu atenție videoclipul. Din felul în care arată biserica, se poate observa că nu este vorba de un lăcaș de cult ortodox. Tocmai de aceea, este puțin probabil ca aceste practici pentru a obține mai multe donații să fie susținute de Biserica Ortodoxă Română.