Ouăle au fost un aliment de bază în alimentație din timpuri străvechi. Desigur, există un motiv întemeiat pentru care ele continuă să fie pe masa de mic dejun, în special.
Încărcate cu calciu, proteine, vitamine și diverse alte substanțe nutritive, ouăle au beneficii imense pentru sănătatea noastră fizică și mentală. Ouăle pot fi preparate în mai multe feluri pentru a vă sătura papilele gustative și foamea.
Cu toate că sunt pline de beneficii pe care ouăle ni le oferă, apar anumite probleme legate de acest aliment sănătos. Gălbenușurile de ou sunt bogate în colesterol LDL, care crește riscul de probleme cardiace, cum ar fi hipertensiunea arterială, și atacurile de cord.
Cum ne pot afecta ouăle sănătatea
Conform specialiștilor, persoanele cu risc de boli cardiovasculare ar trebui să limiteze consumul de colesterol la mai puțin de 200 mg pe zi.
Ficatul este stimulat să producă colesterol în principal de grăsimile saturate și de grăsimile trans din dieta noastră. Un ou mare conține aceste grăsimi saturate. Studiile spun că, atâta timp cât mâncați un ou pe zi, nivelul colesterolului poate fi limitat cu ușurință.
Experții spun că gălbenușurile sunt în totalitate alcătuite din colesterol, chiar dacă albușul furnizează proteine. Prin urmare, nivelul de grăsimi rămâne ridicat chiar dacă mâncați ouă fierte, ceea ce ar putea afecta discret sănătatea inimii.
Cu toate acestea, consumul de multe ouă nu poate fi bun pentru sănătatea inimii pe termen lung.
Cum afectează colesterolul sănătatea inimii?
Colesterolul este o substanță ceroasă care se găsește în sânge și de care organismul are nevoie pentru a construi celule sănătoase, însă un nivel ridicat poate crește riscul de boli de inimă.
Cu un nivel ridicat de colesterol, puteți dezvolta depozite de grăsime în vasele de sânge. În cele din urmă, aceste depozite cresc, îngreunând circulația sângelui prin arterele dumneavoastră. Uneori, aceste depozite se pot sparge brusc și pot forma un cheag care provoacă un atac de cord sau un accident vascular cerebral.