Reclamă

România are de sâmbătă, 17 decembrie, un rol important pentru lupta Uniunii Europene împotriva crizei energetice provocată de Federația Rusă. S-a semnat la București Acordul privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi.

Acordul semnat între România, Ungaria, Georgia și Azerbaidjan aduce Uniunea Europeană cu un pas mai aproape de independența energetică. Pe lângă reprezentanții guvernelor acestor țări, la ceremonia de semnare au mai fost prezenți si Klaus Iohannis şi Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Este vorba de o înțelegere între cele patru state, care vor contribui împreună la realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile. E

Energia va fi transportată prin intermediul acestui cablu din Azerbaidjan, prin Georgia și Marea Neagră, în România, iar ulterior va ajunge în Ungaria. De aici, va fi distribuit către Uniunea Europeană.

Pentru construirea acestui cablu va fi necesară o perioadă de 6 ani, iar lungimea lui totală va fi de 1195 km, din care 1100 km submarin și 95 km terestru.

În cadrul ceremoniei, reprezentanții fiecărui stat au oferit declarații despre importanța acordului dintre cele patru state. Și premierul Nicolae Ciucă a rostit un discurs în care a vorbit despre necesitatea colaborării în aceste momente de criză.

Acordul răspunde unei nevoi urgente de a spori ponderea energiei verzi şi securitatea energetică. Prezenţa preşedintelui CE subliniază importanţa strategică a acordului din perspectiva UE. În vremuri de criză trebuie să rămânem uniţi, să ne aducem la un loc potenţialul şi resursele noastre., a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Victor Orban, premierul Ungariei, susține intrarea României în Schengen

Și premierul Ungariei, Viktor Orban a vorbit la București. Neașteptată din partea lui a fost susținerea pe care a manifestat-o față de țara noastră, în contextul eșecului Schengen. Prim-minstrul de la Budapesta a afirmat că Austria a comis o greșeală și că rolul României este, într-adevăr, în Schengen.

Orban a mărturisit, de asemenea, că țara noastră a trecut în ultimii ani printr-un proces de schimbare permanent. Iar conform constatării lui, rezultatele sunt unele impresionante. Astfel, el a subliniat că România nu doar că are un rol important în Uniunea Europeană, dar ar trebui să fie primită cu brațele deschise și în Spațiul Schengen.


Reclamă

Share.

Sunt Simona Păun, o tânără jurnalistă cu studii în litere. Combinez pasiunea pentru scris cu o neînfricată ambiție. Chiar dacă sunt la început de drum, sunt deja recunoscută pentru investigațiile mele profunde și abordarea meticuloasă. Viitorul pare strălucit în fața mea.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro