Reclamă

Sfânta Teofana a fost o împărăteasă evlavioasă și credincioasă, care a fost foarte lăudată de cronicarii vremii sale datorită vieții sale evanghelice, milosteniei și evlaviei sale.

S-a născut la Constantinopol, fiind fiica lui Constantin Martinakios și a soției sale Anna, care și-au crescut fiica cu sârguință. Când a ajuns la vârsta căsătoriei, împăratul Vasile Macedoneanul a ales-o ca soție a fiului său Leon cel Înțelept (886 – 912), cu care a locuit în fidelitate conjugală timp de doisprezece ani.

Sfânta Teofana. Viața

Sursa: Social media

Sfânta Împărăteasă Teofana și soțul ei, au fost închiși timp de trei ani, deoarece bărbatul a fost acuzat pe nedrept că a complotat pentru a-l asasina pe tatăl său, împăratul Vasile. După ce și-a obținut libertatea, Teofana și-a petrecut viața în rugăciune și post, luptând cu stăruință pentru mântuirea ei. A fost recunoscută ca sfântă și făcătoare de minuni, încă din timpul vieții, datorită numeroaselor fapte bune pe care le-a săvârșit din dragoste pentru aproapele ei.

Deși a trăit în lume, a renunțat la tot ce era lumesc și a devenit binefăcătoare a săracilor. De asemenea, a construit biserici și mănăstiri sau le-a restaurat pe cele care aveau nevoie de reparații. A fost o adevărată mamă pentru supușii ei, îngrijind văduvele și orfanii și consolându-i pe cei îndurerați.

În ciuda măreției și a bogăției care o înconjurau, și-a păstrat umilința și modestia. A preferat să se îmbrace în haine simple pentru a nu fi recunoscută. Însoțită de doi servitori de încredere, ea vizita casele săracilor și ale celor persecutați, oferindu-și ajutorul. Credința ei a fost de așa natură încât a fost găsită demnă de darul de a face minuni. Când știința medicală a renunțat la un pacient pentru că nu-l putea vindeca, Sfânta Teofana i-a redat sănătatea.

Sfântul Teofana s-a dus la ceruri în jurul anilor 893-894. Chiar înainte de moartea ei, soțul ei a început să construiască o biserică, intenționând să o dedice Teofanei, dar ea i-a interzis să facă acest lucru.

Moaștele sale se păstrează în Biserica Patriarhală Sfântul Gheorghe, la Fanarul din Constantinopol. O părticică din moaștele ei se află în Mănăstirea Dionysiou din Muntele Athos.


Reclamă

Share.

Sunt Sebastian și încă de mic visam să învăț tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar acum, zic eu, sunt pregătit să vă aduc cele mai prospete știri din domenii diverse.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro