Klaus Iohannis a prezentat concluziile summitului de la Bruxelles, la care au participat toți oficialii europeni, inclusiv cancelarul Austriei. S-a vorbit de Schengen, dar și despre data la care am putea primi votul pozitiv pentru aderare. Totuși, șeful de stat spune clar că România va fi în continuare prietenă cu Austria.
Ajuns la Bruxelles față în față cu oficialii europeni, Klaus Iohannis a avut un discurs diferit de ceea ce și-au dorit românii. În timp ce firmele și cetățenii din România sunt revoltați de atitudinea Austriei de la votul din JAI, șeful de stat a vorbit despre diplomație și a avut o atitudine umilă.
Dar chiar și așa, se pare că discuțiile avute în Consiliul European au adus în final ce au vrut românii. Țara noastră va avea o nouă șansă să intre în Schengen. Șeful de stat a declarat că acest lucru s-ar putea întâmpla în 2023.
Este încă un drum pe care îl avem de parcurs. Votul Austriei şi votul mixt din partea Olandei sunt probleme care trebuie încă rezolvate, dar am tras concluzia că de data aceasta pregătirea va fi mai bună, mai profundă şi se doreşte o soluţie. Eu le-am spus că dorim o soluţie în decursul anului 2023. Aşteptarea mea e ca România să intre cu drepturi depline în decursul anului 2023 în Schengen., a susținut Iohannis.
România vrea să-și păstreze relațiile diplomatice cu Austria
În ciuda tensiunilor recente dintre Austria și România, Klaus Iohannis și-a susținut părerea că cele două țări nu sunt în conflict. Dimpotrivă, el a clarificat că nu va exista un boicot și că românii trebuie să-și accepte eșecul.
Asta este o chestiune care se va reglementa de la sine, la nivel de MAE. Nu am niciun moment impresia că se va contura o criză diplomatică sau ceva, nu vom avea aşa ceva, a adăugat Iohannis.
Nicolae Ciucă nu știe dacă-și păstrează contul la Raiffeisen
Recent, mai multe companii de stat și-au transferat conturile de la băncile austriece la cele din România.
Practic, acest gest ar putea fi interpretat ca o participare directă a lor la procesul de boicotare a companiilor austriece. Teoretic, Sorin Grindeanu, ministrul transporturilor, a îmbrăcat gestul într-o declarație diplomatică. Nu ar fi vorba de boicot, ci de condițiile mai bune oferite de băncile românești.
Și nici Nicolae Ciucă, premierul României, nu este foarte sigur atunci când vine vorba de renunțarea la băncile de la Viena. Întrebat dacă își va închide contul la Raiffeisen, prim-ministrul a dat un răspuns evaziv.
Ca să fac această operațiune trebuie să am timp să ajung la bancă. Până acum nu am avut timp să ajung nici acasă., a declarat Ciucă.