România așteaptă de mai bine de 11 ani să intre în Schengen, iar ultima șansă a fost spulberată de Austria. După votul din JAI care ne-a blocat intrarea în spațiul de liberă circulație, oficialii au făcut bilanțul cheltuielilor. Pentru a îndeplini condițiile de aderare, țara noastră a cheltuit zeci de miliarde de euro.
Ministrul de Interne al României, Lucian Bode, a vorbit despre eforturile pe care le-a făcut România pentru Schengen. Mai exact, despre sumele pe care statul le-a cheltuit ca să îndeplinească condițiile de securitatea la frontiere ale spațiului de trecere liberă.
Iar suma nu este deloc una mică. În 11 ani de când ni se promite Schengen, România a investit nu mai puțin de 25 de miliarde de euro.
Pierderile înregistrate de România în cei 11 ani de când îndeplineşte toate condiţiile şi nu beneficiază şi de drepturile aferente sunt incomensurabile. (…) calculul era undeva la 200 de milioane de lei pierderi pe lună. Faceţi un calcul şi depăşim 25 de miliarde de euro pierderi înregistrate de România prin neaderarea la acest spaţiu comun”, a declarat supărat Lucian Bode.
Dar chiar și fără Schengen, România va continua să apere frontierele spațiului de liberă trecere. Cel puțin asta promite ministrul de interne, care a vorbit și despre investițiile în acest sens.
Lucian Bode și omologul său Austria, Gerhard Karner, se contrazic în declarații
În ultimele luni, Lucian Bode a fost printre oficialii responsabili din România cu misiunea Schengen. Ministrul de Interne a avut întruniri cu omologii săi din statele care sau opus aderării noastre și a încercat să îi convingă.
Doar că nu toate călătoriile sale peste hotare au avut rezultatul așteptat. Deși Bode a spus că Austria susține ca România să intre în Schengen, în final votul de la Bruxelles a demonstrat contrariul.
Și in loc să-și asume că a eșuat, Lucian Bode susține că a fost mințit de omologul său Gerhard Karner. Austriacul s-ar fi numit „prieten” al României.
Povestea sună diferit însă când este relatată de Ministerul de Interne de la Viena. Austriecii îl contrazic pe Bode, ba chiar susțin că i-au spus clar, încă de la început, că Austria nu susține extinderea Spațiului Schengen.