Oficialii europeni au aluat parte la summitul de la Bruxelles al Consiliului European. Prezent a fost și Karl Nehammer, cancelarul Austriei, care și-a prezentat poziția față de extinderea Spațiului Schengen.
Karl Nehammer a vorbit din nou de problema pe care Austria o are cu migranții ilegali, însă de data aceasta a avut o atitudine mai „prietenoasă” față de România. Declarațiile sale vin după ce ministerul de interne austriac, Gerhard Karner, a blocar aderarea țării noastre la spațiul de trecere liberă.
Cancelarul Austriei a vorbit despre necesitatea măsurilor de securitate la granițele Uniunii Europene. El a subliniat că Consiliul European are datoria să ajute țările care nu reușesc să se ocupe corespunzător de valul de migranți ajunși la granițele lor.
Mai exact, oficialul de la Viena a făcut referire la așa-zisa „rută balcanică”, din care face parte și România.
Poziţia Austriei este că trebuie să sprijinim Bulgaria şi România. Nu este o problemă de ţări împotriva altor ţări, este o problemă de securitate., a declarat Nehammer.
România ar fi responsabilă pentru 20.000 de migranți ajunși în Austria în 2022
În cadrul primei reuniuni a oficialilor europeni după votul din cadrul ședinței Consiliului Justiției și Afacerilor Interne, Karl Nehammer a vorbit din nou despre problemele cu migrația din Europa și numărul mare de migranți din Austria.
România ar fi responsabilă pentru 20.000 dintre aceștia, însă de data aceasta cancelarul Austriei nu a mai arătat cu degetul, ci a vorbit despre o datorie comună a statelor europene.
În plus, spre deosebire de ministrul de interne, Gerhard Karner, Nehammer s-a arătat mai optimist în rezolvarea acestei probleme. Nu este însă clar dacă își va păstra optimismul și atunci când se va pune din nou problema extinderii Spațiului Schengen.
Avem în Austria mai mult de 75.000 de persoane neînregistrate şi ştim că 20.000 de migranţi ilegali traversează România. Ştim asta ca urmare a investigaţiilor derulate de poliţia austriacă. Acum trebuie să găsim o soluţie la această problemă. (…) Aceasta este problema şi este necesar să spunem că nu este vorba despre a fi împotriva Austriei, Bulgariei sau României. Trebuie să rezolvăm împreună aceasta problemă de securitate şi cred că o vom face.