Reclamă

Președintele Klaus Iohannis s-a aflat, miercuri, la Bruxelles, acolo unde a participat la Summitul UE-ASEAN. În cadrul evenimentului, șeful statului român a vorbit și despre eșecul colosal pe care l-a înregistrat România în privința aderării la spațiul Schengen, din cauza Austriei.  

Reamintim că după ce Austria a votat negativ pentru intrarea țării noastre în Schengen, românii s-au revoltat total. Atât persoane publice, cât și oameni de rând, au îndemnat la boicotarea companiilor austriece de la noi din țară. Chiar și o companie de stat a anunțat că și-a mutat conturile bancare la bănci românești, de la bănci austrieci. 

Klaus Iohannis nu este de acord cu un boicot la adresa Austriei

Se pare că președintele Klaus Iohannis nu este de acord cu acest semn de protest. El a declarat ieri, la Bruxelles, că nu va exista niciun boicot din partea României la adresa Austriei. Totodată, șeful statului a îndemnat la diplomație. Oficialul de la Cotroceni a mai spus că țara noastră nu va ataca decizia Austriei la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. 

În ceea ce privește aderarea țării noastre la spațiul Schengen, președintele Klaus Iohannis consideră că aceasta ar putea fi posibilă în anul 2023. De asemenea, el a spus că decuplarea de Bulgaria ar fi o soluție de ultimă instanță, pe care el nu și-o dorește. 

Răsturnare de situație despre spațiul Schengen! Klaus Iohannis a spus clar: Nu va exista...
Social media

Când am putea fi primiți în spațiul Schengen

„Noi românii dorim să fim în spaţiul Schengen. Rămâne un obiectiv naţional şi rămâne un obiectiv pentru mine în perioada următoare. Să vedem care sunt problemele şi piedicile care trebuie înlăturare. Avem două probleme – atitudinea Austriei care e rezervată. Acum a votat nu, dar recent cancelarul austriac a spus că acest vot înseamnă de fapt o amânare, nu un NU definitiv”, a explicat șeful statului. 

În ceea ce privește votul Olandei, Klaus Iohannis spune că acesta a fost mixt. Votul negativ al olandezilor a însemnat un DA pentru România, și un jumătate nu pentru Bulgaria. Totuși, acest NU pentru Bulgaria nu înseamnă că este definitiv. Se vrea doar o amânare. 

Acest moment trebuie tratat cu diplomație, a mai spus Klaus Iohannis, explicând că un boicot trebuie să fie exclus.

„Nu așa se rezolvă astfel de probleme”

„Am auzit nenumărate opinii şi sfaturi. Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau autorităţilor publice. Nu aşa se tratează astfel de probleme”, a mai spus Iohannis. 

Politicianul de la Cotroceni a anunțat că politicienii din România vor continua să discute cu politicienii din Austria, fiindcă astfel de discuții nu ar trebui evitate. 

Klaus Iohannis: A fost vorba de o sincopă, nu de o respingere

De asemenea, la Consiliul UE urmează președinția Suediei. Mulți politicieni spun că nu avem nicio șansă să intrăm în Schengen cu Suedia în fruntea CE, fiindcă această țară nu își dorește extinderea Schengen. Cu toate acestea, Klaus Iohannis spune că vor fi discuții cu premierul suedez.  

În final, președintele a precizat că la următorul Consiliu JAI, România trebuie să iasă învingătoare. 

„Oamenii vor vedea că a fost vorba de o sincopă, nu de o respingere. Suntem doriţi în Schengen, însă trebuie să trecem de această sincopă. nu are sens să cădem într-o depresie colectivă, pentru că nu rezolvăm absolut nimic”, a mai spus Klaus Iohannis. 


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro