La sate, pe 20 decembrie se taie porcul. Aceasta este una dintre cele mai vechi tradiții care încă se respectă. Chiar și aici sunt anumite condiții de sacrificare a animalelor care trebuiesc respectate pentru a nu lua amenzi mari. De asemenea, după ce se taie animalul, o bucată din carne trebuie dusă la medicul veterinar, pentru a o analiza.
Pe de altă parte, la orașe, oamenii își cumpără din magazine carnea de porc. Unele gospodine cumpără preparate gata făcute, cum ar fi cârnați, carne tocată, etc., altele își cumpără o cantitate mare de carne din care își prepară singure bucatele tradiționale. Carnea de porc în supermarketurile mari este destul de scumpă, iar unii oameni preferă să cumpere din surse alternative.
ANPC, avertisment pentru români: Fiți atenți de unde cumpărați carnea de porc!
În acest context, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a tras un semnal de alarmă. Carnea cumpărată din surse neautorizate, cum ar fi de la producători online, este sigură. Aceasta poate fi infectată, iar cei care o consumă se pot îmbolnăvi grav. Horia Constantinescu, președintele ANPC, spune că același lucru este valabil și în cazul cărnurilor vândute în târguri sau tarabe stradale.
Sfatul autorităților pentru români este ca, înainte de a cumpăra carne de porc, să se asigure că locurile din care cumpără sunt autorizate. De asemenea, este important să se verifice dacă sunt respectate condițiile de comercializare. În același timp, oamenii trebuie să fie atenți la condițiile de depozitare.
Carne de porc, ținută în tonete
„Recomandăm şi subliniem obligativitatea consumatorilor de a respecta exigenţele transmise de către mai multe autorităţi. Pentru că odată deranjat comerţul stradal sau din locuri cel puţin din condiţii discutabile, cu siguranţă îşi asumă un risc foarte mare, dar îşi asumă şi pentru membrii familiei. La târgurile, aşa zise, de Crăciun, produsele din porc erau ţinute în tonete”, avertizează Horia Constantinescu, conform Antena 3.
Ținând cont de temperaturile în continuă schimbare, cum ar fi de la valori termice negative noaptea, la 12 grade ziua, comercianții nu respectă condițiile de depozitare. De aceea, oamenii trebuie să fie foarte atenți de unde cumpără carne de porc.