Reclamă

Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi, iar oamenii încep deja să se pregătească. Pe data de 20 decembrie, în fiecare an, este Sfântul Ignat. În această zi, oamenii taie porcul și încep să pregătească delicatesele pe care le vor pune pe masa de Crăciun. Puțini știu, însă, că regulile s-au schimbat. Iată în ce condiții este permisă tăierea porcului, în 2022. 

În apropierea sărbătorilor de iarnă, dar mai ales pe 20 decembrie, românii își sacrifică porcii pentru prepararea mâncărurilor care vor fi puse pe masa de Crăciun. La oraș nu se respectă aceste tradiții, însă la sate este cel mai vechi obicei.  

Ce reguli trebuie să respecți atunci când tai porcul

Puțini români știu că tăierea porcului se face în anumite condiții. Cine nu respectă legea, va avea de scos bani grei din buzunar. Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat care sunt condițiile în care o persoană are voie să taie porcul în gospodărie. Nu mai este în niciun caz ca în anii trecuți, când proprietarii își tăiau singuri animalele. Acum, este obligatoriu ca sacrificarea porcului în gospodărie să se facă de către medicul veterinar.  

Persoanele care sacrifică porcul sunt obligate să folosească metode mecanice care să nu provoace durere, suferință, contuzie sau rănire animalului. Înainte de a fi sacrificat, medicul veterinar trebuie să controleze animalul și să îi verifice starea de sănătate.  

Puțini români știu! Ce reguli trebuie respectate atunci când se taie porcul. Amenzile sunt uriașe

Ce metode sunt permise pentru sacrificarea porcului

O altă regulă importantă înainte de sacrificarea porcului este interzicerea legării picioarelor animalului și suspendarea acestuia. De asemenea, este permisă sacrificarea animalului prin următoarele metode: 

Pistolul cu gloanțe captiv 

Se poate aplica o lovitură care cauzează pierderea cunoștinței animalului. Aceasta este realizată cu ajutorul unui instrument mecanic care administrează o presiune pe craniul porcului în urma percuției, fără a intra în craniu. 

Electronarcoza; 

Expunerea la dioxid de carbon. 

După tăierea animalului, proprietarul trebuie să ducă o bucată de carne la medicul veterinar pentru a i se face testul de Trichinella. Este important ca oamenii să nu consume carnea până la ieșirea rezultatului. În caz contrar, aceștia se pot îmbolnăvi grav. 


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro