Reclamă

Opoziția atacă dur Guvernul, după ce a fost publicată legea proiectului bugetului pentru 2023. USR acuză coaliția PSD-PNL că a făcut un buget nerealist, care îi va costa scump pe românii plătitori de taxe.

USR susține că taxele românilor și ale firmelor vor crește în 2023

USR a depus peste 500 de amendamente la legea bugetului pentru anul 2023. Guvernul este acuzat că și-a bazat bugetul pe datele greșite ale Institutului de Statistică. Mai exact, INS a anunțat inițial o creștere economică mult mai mare decât cea reală.

Conform argumentelor invocate de opoziție, cheltuielile statului ar fi mult prea mari, în timp ce taxele românilor și în special ale firmelor, vor crește.

În loc să taie din cheltuielile statului pentru a direcționa banii spre investiții, coaliția PSD-PNL continuă risipa, pe spatele românilor și firmelor cărora le-au crescut și le vor crește în continuare taxele și impozitele. Subestimarea cheltuielor și a deficitului bugetar, la pachet cu supraestimarea veniturilor, este subliniată, de altfel, și de Consiliul Fiscal”, a declarat Cătălin Drulă, președintele USR.

Amintim că Institutul de Statistică a revizuit creşterea economică din primul trimestru din 2022 faţă de trimestrul 4 2021 de la 5,2%, cât a anunţat în luna mai, la 1,5%, în luna noiembrie. Și PIB-ul a fost rectificat, de la 6,5% la  5,2%.

Creșteri record pentru cheltuielile pentru anul 2023

Mai exact, statul va cheltui cu 3,59 miliarde lei mai mult pentru personal, iar pentru bunuri și servicii, bugetul a crescut cu  3,5 miliarde.

În ciuda acestor creșteri, pentru cadrele didactice, bugetul pentru salarii nu este unul la fel de generos. Deși s-a promis o creștere de 10% pentru 2023, în realitate cifrele vor fi cu mult diferite.

Banii din PNRR, blocați de pensiile speciale

USR mai subliniază faptul că multe dintre investițiile pentru 2023 sunt bazare pe PNRR, în condițiile în care banii europeni sunt blocați în acest moment pentru țara noastră din cauza pensiilor speciale. Și chiar dacă aleșii nu vor să renunțe la acestea, continuă să-și facă planuri cu ei.

Aproape 20% din totalul investițiilor anunțate triumfalist ar trebui să vină din PNRR., a explicat USR.

AUR, un număr record de aproximativ 4.200 de amendamente la legea bugetului pe 2023

Și AUR a depus amendamente, mai exact un număr record de 4.195.

Dintre acestea, mai mult de 3.000 au vizat bugetul destinat Secretariatului General al Guvernului,  238 pentru Ministerul Dezvoltării și 97 pentru bugetul propus pentru Ministerul Sănătăţii.

 


Reclamă

Share.

Sunt Simona Păun, o tânără jurnalistă cu studii în litere. Combinez pasiunea pentru scris cu o neînfricată ambiție. Chiar dacă sunt la început de drum, sunt deja recunoscută pentru investigațiile mele profunde și abordarea meticuloasă. Viitorul pare strălucit în fața mea.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro