Reclamă

Eșecul intrării României în Schengen a stârnit un nou război între oficialii țării, care se feresc să-și recunoască vina. Marcel Ciolacu, președintele PSD, a explicat care a fost greșeala care ne-a costat intrarea în spațiul de liberă circulație.

Încă de la 8 decembrie, clasa politică din România și populația și-au îndreptat furia cauzată de eșecul Schengen pe Austria.

Marcel Ciolacu susține însă că de vină, pe lângă oficialii austrieci ar fi chiar omologii lor români, care au făcut o greșeală. Mai exact, chiar cu mult înainte de vot, au permis ca soarta țării noastre să fie decisă în la pachet cu cea a Bulgariei.

Au fost niște scăpări și de la reprezentanță… A fost o abordare greșită. Intrând pe ordinea de zi împreună cu Bulgaria nu aveam șanse., a susținut președintele PSD.

Chiar și cu votul Austriei, România tot nu ar fi intrat în Schengen

Liderul social-democraților a explicat că indiferent de votul Austriei, România tot n-ar fi intrat în Schengen. Și asta pentru că Olanda s-a opus vehement aderării Bulgariei, țară de care am fost legați la votul de la Bruxelles.

Chiar dacă Austria ar fi votat cu noi, exista votul Olandei și ar fi trebuit făcută ruperea de Bulgaria. Bulgaria are drept de veto în ceea ce privește stabilirea ordinii de zi. Noi știam că Olanda va vota împotriva Bulgariei și, implicit, împotriva României., a subliniat Ciolacu.

Șansele României să intre în Schengen anul viitor, inexistente

Speranțele oficialilor că votul pentru România în ceea ce privește aderarea la Schengen sunt însă, în zadar. Marcel Ciolacu a explicat că pentru anul viitor cel puțin, atunci când președenția Consiliului European va fi preluată de Suedia, șansele sunt foarte mici.

Planurile pe care reprezentanții de la Stockholm le-au prezentat nu includ, pentru moment, și extinderea Schengen. Pentru anul 2023, prioritatea, mai ales după anunțul Austriei că granițele spațiului de trecere liberă au probleme, va fi consolidarea acestora.

Nu este pe ordinea de zi a Consiliului European problema aderării sau a unui consiliu extraordinar JAI. Mai ales dacă facem un consiliu extraordinar JAI și noi nu am terminat de lămurit problema cu Austria … dacă vreți să creem o nouă dezamăgire și o nouă frustrare românilor. a adăugat Marcel Ciolacu.


Reclamă

Share.

Sunt Simona Păun, o tânără jurnalistă cu studii în litere. Combinez pasiunea pentru scris cu o neînfricată ambiție. Chiar dacă sunt la început de drum, sunt deja recunoscută pentru investigațiile mele profunde și abordarea meticuloasă. Viitorul pare strălucit în fața mea.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro