Vești din ce în ce mai proaste pentru România! Mai avem de așteptat mulți ani până când vom avea dreptul de a circula liberi în statele membre UE. După ce pe 8 decembrie, Austria ne-a dat un „nu” imens privind aderarea în spațiul Schengen, s-a vorbit despre o posibilă aderare în primăvara anului 2023.
Ei bine, acestea sunt doar speranțe false. Europarlamentarul PMP, Eugen Tomac, a spus adevărul total. Într-o postare pe contul său personal de Facebook, politicianul a explicat când ar putea țara noastră să intre în spațiul Schengen. Conform politicianului, oricine încearcă să discute despre o aderare la Schengen mai devreme de anul 2025, nu cunoaște cum funcționează mecanismele UE.
Dezastru pentru România! Când am putea fi primiți în spațiul Schengen
Eugen Tomac a explicat că pentru o revenire asupra aderării României în Schengen este nevoie de o 9 decizie a Consiliului Justiție și Afaceri Interne. Pe de altă parte, subiectul privind aderarea țării noastre în spațiul Schengen poate fi luat în considerare numai dacă țara care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene va include pe agendă extinderea spațiului Schengen. Ținând cont de faptul că în următoarea perioadă Suedia va fi cea care va prelua președinția UE, cu siguranță nu se va discuta despre extinderea spațiului Schengen.
După Suedia, în fruntea UE va veni Spania. Ținând cont că și această țară are probleme destul de mari cu migrația ilegală, șansele sunt la fel de slabe pentru ca România să între în spațiul de liberă circulație.
„Sunt convins că nu va avea drept prioritate extinderea, poate cel mult alocarea de resurse finaciare și logistice suplimentare prin Frontex pentru a păzi frontierele pe mare”, menționează Tomac.
Eugen Tomac a spus adevărul: Mai devreme de 2025, nicio șansă
De asemenea, în anul 2024 vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European. Pe atunci, președinția Cosiliului UE va fi deținută de Belgia. Nici această țară nu va avea ca obiectiv principal extinderea spațiului Schengen.
„Practic, putem aștepta dezamăgiți, dar încrezători că după ce scăpăm în 2024 de coaliția PSD-PNL putem ajunge din nou la masa deciziei. Până atunci, nimeni nu-și dă demisia, nimeni nu-și asumă acest eșec răsunător și revoltător în țara lucrului bine făcut!”, încheie europarlamentarul.
România, eșec colosal
Reamintim că joi, 8 decembrie 2022, România a fost extrem de aproape de a fi primită în spațiul Schengen. Din cele 27 de țări membre UE, numai două au votat împotrivă: Olanda și Austria. Votul privind aderarea la Schengen s-a dat și pentru Bulgaria și pentru România, la pachet. Olanda nu era de acord cu aderarea Bulgariei în Schengen, așa că a dat un vot negativ.
Pe de altă parte, Austria a spus clar că nu vrea ca românii să aibă acces la libera circulație. Singurul motiv pe care l-au invocat aceștia a fost că țara noastră, dar și Bulgaria, permite imigranților să pătrundă ilegal în țările UE. De aceea, cancelarul austriac a precizat că ar bine ca cele două țări să își întărească securitatea granițelor, apoi se poate vorbi despre o aderare.