Reclamă

Tensiunile au atins cote maxime în Kosovo, după mai multe confruntări violente între forțele de ordine și minoritatea sârbă. Drumurile au fost blocate 2 zile la rând, iar pe timpul nopții s-au tras focuri de armă.

Kosovo se confruntă cu manifestări violente în nordul statului, nemulțumirea fiind în rândul minorității sârbe. Asta ca un răspuns împotriva măsurilor recente luate de Priștina, considerate anti-sârbești.

Sâmbătă și duminică, 10 și 11 decembrie, populația sârbă a baricadat drumurile de la punctele de trecere cu Serbia. În plus, poliția din Kosovo a declarat că au existat mai multe atacuri asupra forțelor de ordine trimise în zona respectivă.

Serbia vrea să-și trimită forțele de ordine în Kosovo

Doar că tensiuni nu sunt doar la nivelul populației, ci și la nivel politic. Președintele Serbiei, Aleksandar Vuci, a declarat că va îndemna populația minoritară din Kosovo să lupte pentru pace.

În plus, el a cerut la nivelul NATO ca Serbia să poată să își desfășoare trupe militare și poliția în Republica Kosovo.

Doar că la acest apel a venit la scurt timp un răspuns din partea prim-ministrului din Kosovo, Albin Kurti, care a declarat ferm că nu va permite acest lucru.

Nu căutăm conflict, ci dialog și pace. Dar permiteți-mi să fiu clar: Republica Kosovo se va apăra – cu forță și hotărâre., a spus Kurti.

Simultan, conflictele dintre minoritatea sârbă și forțele de ordine kosovene s-au restrâns și asupra EULEX, isiunea Uniunii Europene însărcinată să patruleze în nordul regiunii.

O mașină a echipelor pentru ordine ale Uniunii Europene, atacată cu o grenadă

Sâmbătă, unul dintre vehiculele blindate EULEX a fost distrus după ce a fost atacat cu o grenadă asomatoare. Nu au existat victime în urma incidentului, însă Josep Borrell, șeful politicii externe al UE a transmis un avertisment legat de cele întâmplate.

Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate a atenționat minoritatea sârbă din Kosovo că vor exista repercusiuni la aceste acțiuni violente, în special dacă se restrâng asupra echipajelor Uniunii Europene trimise în republică

#EU nu va tolera atacurile asupra @EULEXKosovo sau folosirea de acte violente, criminale în nord. Baricadele trebuie înlăturate imediat de către grupurile de sârbi kosovari. Calmul trebuie restabilit., a scris el pe Twitter.

 


Reclamă

Share.

Sunt Simona Păun, o tânără jurnalistă cu studii în litere. Combinez pasiunea pentru scris cu o neînfricată ambiție. Chiar dacă sunt la început de drum, sunt deja recunoscută pentru investigațiile mele profunde și abordarea meticuloasă. Viitorul pare strălucit în fața mea.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro