Reclamă

România termină anul 2022 cu o inflație alarmantă și un salariu minim pe economie din care cu greu se poate asigura un trai decent. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, dă vina pe criza energetică și promite că executivul va lua măsuri pentru a-i ajuta pe români.

Mai exact, inflaţia la finalul anului este de 16,3 la sută faţă de anul trecut, după cum arata Banca Națională Română.

Iar cei care resimt cel mai mult sunt românii cu venituri minime, care reușesc cu greu să facă față valului de scumpiri.

De la anul, salariul minim pe economie a fost majorat la 3.000 de lei net, 200 de lei din această sumă urmând să nu fie taxată.

Așadar, în mână, românii plătiți cu salariul minim pe economie vor primi 1.863 lei, adică cu 339 lei mai mult decât în 2022.

Criza în România, cauzată de creșterile prețurilor la energie

Întrebat despre cauza scumpirilor din ultima vreme, ministrul finanțelor spune că de vină ar fi prețurile la energie, care au provocat creșteri și pentru alimentele de bază.

Avem o inflaţie pe care eu o denumesc istorică, care se repetă după aproape 20 de ani în România. În alte ţări se repetă după 70 sau 80 de ani. Cauza principală la această inflaţie este explozia preţurilor la energie. Lipsa de control a modului în care piaţa energiei s-a liberalizat în România., a declarat acesta.

35% din populația României, în risc de sărăcie

Valul de scumpiri lovesc mai ales în familiile cu venituri minime pe economie, care abia reușesc să-și asigure traiul de la o lună la alta.

La această situație, Guvernul promite măsuri cât mai repede, însă spune că de vină nu este doar criza provocată de războiul din Ucraina, ci și de deciziile conducerii anterioare a țării.

Da, e o situaţie tristă, dar trebuie să ştim un lucru, e o situaţie structurală. Şi mi-aş dori să putea să o rezolvăm în cât mai scurt timp. România are 35 la sută din populaţie în risc de sărăcie. Ea vine din spate şi nu a fost rezolvată şi trebuie rezolvată. Trebuie să ajungă venituri nu cât mai mari, dar venituri care să pot să asigure drumul către decenţă. Nu aş spune că se rezolvă lucrul acesta, punem o serie de elemente de sprijin., a declarat Adrian Câciu.


Reclamă

Share.

Sunt Simona Păun, o tânără jurnalistă cu studii în litere. Combinez pasiunea pentru scris cu o neînfricată ambiție. Chiar dacă sunt la început de drum, sunt deja recunoscută pentru investigațiile mele profunde și abordarea meticuloasă. Viitorul pare strălucit în fața mea.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro