Reclamă

Au fost momente de panică în apropiere de Portul Constanța, după ce în apele Mării Negre a fost găsită o mină explozivă. Scafandrii militari au intervenit de urgență.

Obiectul explozibil a fost localizat la 2,5 mile marine de capul digului de nord al Portului Constanța

Mina marină a fost descoperită de cargoul turcesc „Ahmet Kan”, care a alertat de urgență Forţele Navale Române.

Obiectul exploziv plutea în derivă, ceea ce reprezenta un risc deosebit pentru navele din zonă, mai ales că aceste se afla la 2,5 mile marine de capul digului de nord al Portului Constanța.

Imediat după ce a fost data alerta, s-au luat toate măsurile necesare pentru protejarea zonei. Echipe ale Gărzii de Coastă s-au deplasat în larg pentru a localiza exact mina și pentru a face toate investigațiile necesare.

În scurt timp, o navă a Gărzii de Coastă s-a deplasat la fața locului pentru a inspecta obiectul plutitor raportat, confirmând că este o mină marină, care pune în pericol siguranța navigației”, precizează Forţele Navale Române într-un comunicat.

Mina marină a fost neutralizată de scafandrii militari

Așa a început o intervenți contracronometru a unei echipe de scafandrii EOD, care s-au deplasat cu două nave în zona indicată. Ulterior, aceștia au acționat pentru distrugerea minei.

După ce au fost luate toate măsurile de siguranță la fața locului și a fost securizat raionul periculos, scafandrii militari au neutralizat mina prin distrugere., se arată în același comunicat al Forțelor Navale Române.

Minele marinele, pericolul ascuns din Marea Neagră de la începutul războiului

Începutul războiului din Ucraina, în urmă cu mai bine de 9 luni, a reprezentat un moment critic și pentru Forțele Navale Române, care au fost în alertă.

În apele Mării Negre au fost descoperite nu mai puțin de 40 de obiecte explozive, pentru care a fost necesară intervenția de urgență.

Din fericire, nu a fost înregistrat niciun accident naval cauzat de aceste mine, care plutesc în derivă și de cele mai multe ori ajung aproape de Portul Constanța.

Intervenția de sâmbătă, 10 decembrie, este cea de-a patra a scafandrilor de luptă EOD ai Forțelor Navale Române pentru neutralizarea unei mine marine. Aceștia au acționat pentru prima oară la câteva săptămâni după începutul invaziei din Ucraina, la o distanță de aproximativ 70 km travers de Capu Midia.


Reclamă

Share.

Sunt Simona Păun, o tânără jurnalistă cu studii în litere. Combinez pasiunea pentru scris cu o neînfricată ambiție. Chiar dacă sunt la început de drum, sunt deja recunoscută pentru investigațiile mele profunde și abordarea meticuloasă. Viitorul pare strălucit în fața mea.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro