Românii boicotează companiile austriece după ce țara s-o opus aderării noastre la Schengen. Simultan, Raiffeisen Bank a început să înapoieze bani, în urma unui scandal mai vechi.
În total, Raiffeisen Bank are de restituit o sumă de aproximativ 21,7 milioane de euro românilor păgubiți în perioada 2006 – 2009.
Practica incorectă a băncii a ieșit la iveală după un control al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, iar decizia definitivă pentru returnarea banilor a fost dată în 2017 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Vătămaţii par să fie cei peste 9.000 de consumatori cărora li s-au perceput mai mulţi bani decât ar fi fost corect. Parcă suntem la Radio Erevan, în bancul în care nu el, ci ea şi nu a dat, ci a furat. Această situaţie arată că operatorul economic este cel care a umblat în buzunarele consumatorilor, iar acum trebuie să le dea banii înapoi”, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.
Raiffeisen Bank a înapoiat Românilor 13,4 milioane de euro
Începând din 2021, Raiffeisen Bank a început procesul prin care a înapoiat banii românilor păgubiți. În total, 5.530 de clienţi au primit sume de bani, iar procesul continuă și în prezent.
Cei care nu au primit încă banii sunt românii care au renunțat între timp la conturile lor la banca austriacă. Este vorba de 3.050 de persoane, către care urmează să fie returnați 7.200.000 euro.
Pentru aceștia, banca a fost de acord să vireze banii în alte conturi deschide la alți comercianți. Așa că păgubiții sunt așteptații în sediile Raiffeisen, pentru a depune documentele necesare.
După Schengen, firmele românești renunță la băncile din Austria
Refuzul categoric pentru aderarea României la Spațiul Schengen a stârnit un val de revoltă național față de companiile austriece. În consecință, la o zi după votul de la Bruxelles, firmele românești și-au încheiat relațiile economice cu aceste companii.
Mai mulți reprezentanți ai firmelor în cauză au declarat că au început deja acest proces prin închiderea conturilor la băncile Raiffeisen și BCR. Ulterior, ei vor renunța și să alimenteze la OMV și se vor orienta către alte companii.
Într-o încercare de a diminua efectul pe care l-a avut poziția Austriei față de România, BCR și Raiffeisen au transmis comunicate prin care au declarat că susțin România și aderarea țării la Schengen. Dar chiar și așa, românii nu sunt convinși, iar valul de închideri ale conturilor este așteptat să continue.