Reclamă

României i-a fost respinsă intrarea în Spațiul Schengen joi, după ce Austria a fost singura țară care s-a împotrivit acestui demers. Dar oficialii europeni nu renunță la noi! Comisarul european pentru afaceri interne vrea neapărat ca România să fie în spațiul de circulație liberă.

Au fost discuții tensionate în cadrul ședinței Consiliului de Justiție și Afaceri interne de joi de la Bruxelles. Pe ordinea de zi, subiectul principal a fost aderarea României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen. Doar că în ciuda susținerii de care s-a bucurat țara noastră pe plan internațional, votul negativ al Austriei a schimbat totul.

Situația a creat un val de reacții controversate atât în rândul oficialilor români, cât și în cel al scenei politice internaționale. Printre cei ce consideră că Austria a comis o greșeală atunci când s-a opus aderării României și Bulgariei la Schengen de numără și Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne.

Oficialul și-a exprimat părerea de rău și a promis că va lua măsuri pentru a schimba decizia de joi.

V-aş minţi dacă nu aş spune că sunt, de asemenea, dezamăgită şi cred să împărtăşesc această dezamăgire cu cetăţenii din România şi Bulgaria. Este rolul Comisiei să fie optimistă şi să facă paşii următori. Vom continua să facem acest lucru şi sunt convinsă că vom obţine aderarea României şi Bulgariei în timpul acestui mandat şi aceasta va fi prioritatea mea., a promis comisarul european pentru afaceri interne.

Austria și-a schimbat poziția față de aderarea României la Schengen cu doar 2 zile înainte de ședința Comisiei JAI. Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner a transmis că votul țării sale este un semnal de alarmă pentru Comisia Europeană, care trebuie să ia măsuri pentru a reduce numărul mare de migranți ilegali din Uniune.

Olanda, care inițial s-a opus intrării României în Schengen, ne susține

O reacție neașteptată vine și din partea Olandei, care la început nu a fost de acord cu aderarea țării noastre în spațiul de trecere liberă.

După votul de joi, ministrul olandez al justiţiei şi securităţii, Eric van der Burg, a susținut că România ar trebui separată la vot de Bulgaria, deoarece îndeplinim toate condițiile necesare.

Este o diferenţă între România şi Bulgaria. Pentru România era posibil să intre în Schengen, în timp ce Bulgaria trebuie să facă paşi suplimentari până să fie gata., a susținut acesta.


Reclamă

Share.

Sunt Simona Păun, o tânără jurnalistă cu studii în litere. Combinez pasiunea pentru scris cu o neînfricată ambiție. Chiar dacă sunt la început de drum, sunt deja recunoscută pentru investigațiile mele profunde și abordarea meticuloasă. Viitorul pare strălucit în fața mea.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro