Numărul doi în NATO, Mircea Geoană, trece printr-o perioadă extrem de grea. Politicianul a fost diagnosticat recent cu o boală gravă: cancer limfatic. Oficialul a urmat un tratament pe bază de citostatice iar efectele pozitive se observă, ținând cont de faptul că Geoană continuă să își îndeplinească atribuțiile la locul de muncă .
Iată care sunt simptomele cancerului limfatic, cum se poate preveni și care sunt șansele de supraviețuire în rândul pacienților care se confruntă cu această afecțiune.
Totul despre boala de care suferă Mircea Geoană
Cancerul limfatic afectează sistemul imunitar. Pe înțelesul tuturor, această boală este un cancer al celulelor sistemului imunitar, numite limfocite. Acestea se dezvoltă în ganglionii limfatici și în sistemul limfatic.
Există mai multe tipuri de limfoane, iar cele mai frecvente sunt: limfomul non-Hodkin și limfomul Hodgkin. Ambele tipuri sunt forme de cancer ale sistemului limfatic, însă acestea sunt diferite. Mai exact, limfomul non-Hodgkin este cea mai răspândită formă a cancerului limfatic, reprezentând 80-85% dintre cazuri printre pacienții bolnavi.
Limfomul non-Hodgkin, șanse mici de vindecare
În cazul acestei forme, celulele albe afectate din sângele unei persoane se înmulțesc necontrolat, se acumulează în structurile sistemului limfatic apoi formează tumori. Aceste tumori pot apărea oriunde în organism. Cel mai frecvent, tumorile apar în ganglioni, ficat sau splină.
Din nefericire, șansele de vindecare de această formă de cancer sunt mai mici. Vestea bună, însă, este că persoanele care sunt afectate de acest limfom pot trăi liniștite mulți ani, fără să se confrunte cu simptome grave. În unele cazuri, simptomele pot fi chiar ignorate. Dacă pacientului îi este administrat un tratament corect și are o echipă medicală bună, poate duce o viață normală.
Limfomul non-Hodgkin necesită cel mai des tratament pe termen lung. Faptul că celulele canceroase se răspândesc foarte lent în organism determină o speranță de viață mai mare. Mai clar, pacienții afectați pot trăi 10 ani cu această afecțiune.
90% dintre pacienții afectați de limfomul Hodgkin se vindecă
În cazul limfomului Hodgkin, acesta se extinde de la o grupă ganglionară la alta până ajunge să le cuprindă pe fiecare pe rând. Se pare că această formă de cancer este mai frecventă în cazul bărbaților, decât în cazul femeilor. De asemenea, tipul acesta de cancer apare mai frecvent la vârstele tinere. Dacă boala este diagnosticată în stadiu incipient, iar tratamentul este aplicat corect, șansele de supraviețuire ale unui pacient sunt de 90%.
Nimeni nu poate spune exact care sunt cauzele cancerului limfatic. Cu toate acestea, există mai mulți factori care pot duce la dezvoltarea acestui cancer. Totuși, sunt și pacienți care depistează boala, însă nu au niciunul dintre factorii de risc.
CITEȘT ȘI: FOTO Mircea Geoană, de nerecunoscut! Secretarul adjunct al NATO suferă de o boală gravă
Cum se pune diagnosticul
Simptomele limfomului sunt rare și comune, iar din această cauză, poate dura mai mult timp până va fi diagnosticat. Pentru a se stabili exact despre ce este vorba, medicii vor face următoarele investigații:
-Computer tomograf
-Rezonanță magnetică nucleară
-Biopsie
Cum se poate preveni
Această boală este greu de prevenit, însă oamenii pot respecta anumite obiceiuri pentru a reduce riscul de apariție a acestei boli. Așadar, după cum știm deja, este foarte importantă dieta pe care o avem. Trebuie să mâncăm alimente bogate în vitamine, cum ar fi fructe, legume și cereale integrale.
În același timp, sportul este foarte important. Medicii recomandă 30 de minute de mișcare intensă zilnic, timp de 5 zile pe săptămână. Și odihna este extrem de importantă pentru a preveni această boală. Specialiștii susțin că avem nevoie de 7 ore de somn pe noapte pentru ca organismul să nu intre în oboseală cronică și să dezvolte boli grave.
Oamenii care au în familie persoane bolnave de această afecțiune, trebuie să vorbească cu medicii și să își facă mai multe investigații. Boala depistată în stadiul incipient se poate vindeca.
Persoanele care sunt diagnosticate cu acest tip de cancer au mai multe metode de tratament. Acestea sunt: chimioterapia, radioterapia, operația și aplicarea unor doze mari de chimioterapie însoțite de transplantul de celule stem.
Care este starea de sănătate a lui Mircea Geoană
Nu se știe cu exactitate cu ce formă de cancer limfatic a fost diagnosticat secretarul general al NATO, Mircea Geoană. Cu toate acestea, efectele tratamentului se revăd pe fizicul politicianului. După nunta fiicei sale, în august 2022, Mircea Geoană a apărut în public schimbat radical, aproape de nerecunoscut.
Ținând cont de faptul că oficialul participă la diferite evenimente ale NATO și își îndeplinește atribuțiile pe care le are, tratamentul a avut succes, cu siguranță. Mai mult decât atât, se pare că Geoană are planuri mari pentru viitor. Social-democrații îl vor susține, dacă va decide să candideze, pentru funcția de președinte al României, la alegerile prezidențiale din 2024.