Speranță pentru pacienții cu Alzheimer! Un medicament experimental împotriva bolii Alzheimer a încetinit declinul cognitiv într-un studiu atent monitorizat. Din păcate, ar putea prezenta un risc de efecte secundare grave pentru anumiți pacienți.
Medicamentul, lecanemab, a fost asociat cu un tip periculos de umflături cerebrale la aproape 13% dintre pacienții din cadrul studiului care s-a întins pe o perioadă de 18 luni. Au fost înscriși aproape 1.800 de participanți cu Alzheimer în stadiu incipient.
Unii pacienți au prezentat, de asemenea, hemoragii cerebrale, cinci dintre ei suferind macrohemoragii și 14% microhemoragii – un simptom legat de două decese ale persoanelor care au primit medicamentul într-un studiu ulterior.
Companiile au declarat în septembrie că lecanemab – un anticorp conceput pentru a elimina depozitele lipicioase ale unei proteine numite amiloid beta a redus rata declinului cognitiv pe o scală clinică de demență cu 27% în comparație cu un placebo.
Speranță pentru pacienții cu Alzheimer!
Asociația Alzheimer a declarat că datele confirmă faptul că medicamentul „poate schimba în mod semnificativ cursul bolii”. A cerut autorităților de reglementare din SUA să aprobe cererea de aprobare accelerată a companiei.
Până în prezent, cauzele bolii Alzheimer nu sunt pe deplin cunoscute. Pe de altă parte, s-a stabilit că încă înainte de apariția primelor simptome, neuronii sunt afectați de două tipuri de leziuni : plăcile de amiloid găsite între neuroni și degenerarea neurofibrilară găsită în interiorul neuronilor.
Aceste două leziuni corespund grupărilor de proteine care se formează în timpul procesului normal de îmbătrânire. Cu toate acestea, în bolile de tip Alzheimer, aceste proteine se acumulează în cantități mult mai mari.
Vârsta este principalul factor de risc dovedit cu o prevalență care se dublează la fiecare 5 ani de la vârsta de 65 de ani (2% după 65, 15% după 80). Femeile sunt, de asemenea, mai expuse riscului decât bărbații: 60% dintre pacienți sunt femei. Acest lucru se datorează parțial longevității crescute, dar există probabil factori genetici specifici care rămân de explorat.